Afblijven! De centrale toerenteller van Porsche

Porsche 911 toerenteller

Sommige auto's hebben onderdelen of eigenschappen die zó kenmerkend zijn, dat je er volgens de fans eigenlijk niet aan mag zitten. Toch kun je als autofabrikant niet alles bij het oude laten. De vraag is dan of je het 'edele deel' laat evolueren of sneuvelen. Een mooi bijvoorbeeld hiervan is de centrale, nog steeds analoge toerenteller van de Porsche 911.

Porsche 356 (1948-1965)

Porsche 911 toerenteller
Porsche noemt de toerenteller van de 911 'het instrument waar alles om draait', 'de hartslagmeter' en 'the centre of power'. Een tikkeltje overdreven, misschien, maar dat mag bij zo'n icoon als de Elfer. Toch was de 911 niet de eerste Porsche met een centraal geplaatste toerenteller. Ook bij de Porsche 356 zat de toerenteller vanaf de tweede helft van de jaren '50 al in het midden.

Porsche 901 (1964-1969)

Porsche 911 toerenteller
Vergelijken we de toerenteller van de eerste 911 met die van de 356 hierboven, dan zien we dat de lay-out en het lettertype sterk op elkaar lijken. En ook het rustgevende groen van de cijfers en letters is eender. Een belangrijk verschil is dat de toerenteller bij de Porsche 911 iets groter is dan de snelheidsmeter. Verder ontbreekt bij de 911 het groen gearceerde gebied tussen de 4000 en 7000 toeren. Daarnaast worden de toerentallen bij de 356 aangegeven met tientallen, terwijl we bij de Porsche 911 gewoon eenheden zien. Het rood begint op de toerenteller van de Porsche 356 bij zo'n 6900 toeren en gaat door tot 7500. In de eerste 911 wordt de gevarenzone voor het aantal motoromwentelingen nonchalant met een rood streepje aangegeven.

Porsche 911 G-model (1974-1989)

Porsche 911 toerenteller
Bij het G-model van de Porsche 911 hebben de subtiele chroomrandjes plaatsgemaakt voor sober seventies-zwart. Het rustgevende groen van de symbolen is eveneens verdwenen. Alle cijfers en letters zijn nu wit. Ook de naalden van de instrumenten zijn van kleur verwisseld: vanaf nu zijn ze reflecterend oranje. Het rode gebied van deze 911 3.2 begint al bij ongeveer 6300 tpm en bij 7000 toeren is het op de teller definitief schluss. Aan de snelheidsmeter valt op dat deze meer getallen vermeldt, en dat er een maximum van 260 km/h wordt aangegeven in plaats van 250.

Tip
Geniet van je auto én bespaar geld
Geniet van je auto én bespaar geld

Welke verzekering je ook kiest, met Univé ga je binnen 10 minuten voordelig en goed verzekerd de weg op.

Porsche 964 (1988-1994)

Porsche 911 toerenteller
Bij de 30th Anniversary Edition van de 964-generatie is voor het instrumentarium een ander lettertype gebruikt. Dat zie je het duidelijkst aan de 'gesloten' 4. Het rode gebied op de toerenteller begint pas weer bij 6800 tpm en het is iets subtieler weergegeven. Bovendien is er onderin ruimte gecreëerd voor een digitaal tijdklokje. Hoe eighties wil je het hebben? Verder impliceert meer power ook hogere snelheden; de snelheidsmeter loopt nu door tot een magische 300 km/h.

Porsche 993 (1993-1998)

Porsche 911 toerenteller
De verschillen tussen de instrumentaria in de 964 en de 993 zijn uiterst subtiel. De lay-out, het lettertype en de schaalverdeling zijn identiek, het enige subtiele verschil is de achtergrondkleur. Bij de 964 30th Anniversary Edition is die donkergrijs, bij de 993 gewoon zwart.

Porsche 996 (1997-2006)

Porsche 911 toerenteller
De Porsche 996 is op alle gebieden een grote stap. Niet alleen is de luchtgekoelde boxermotor – tot veler verdriet – vervangen door een watergekoeld exemplaar, ook de carrosserie is vanbuiten en vanbinnen compleet nieuw. Het instrumentarium bestaat nog altijd uit vijf meters, alleen lopen die nu in elkaar over. Hierdoor is het geheel compacter, zodat de buitenste 'klokken' niet meer worden afgedekt door de handen van de bestuurder en het stuur. Alleen de centrale toerenteller heeft zijn volledig ronde vorm behouden. Het rode gebied begint bij 7200 tpm. Onder in de toerenteller is een display voor onder meer de digitale kilometerteller en de dagteller. Op het display onder in de snelheidsmeter wordt de snelheid ook nog eens digitaal weergegeven en het digitale klokje is ondergebracht in het schermpje van de gecombineerde brandstofmeter/koelvloeistoftemperatuurmeter. De witte meters met grijze cijfers zijn voorbehouden aan de Millennium Edition. Zo'n 20 jaar na dato komt dit nogal gedateerd over. Gelukkig beschikken de reguliere uitvoeringen gewoon over meters met witte cijfers tegen een zwarte achtergrond.

Porsche 997 (2005-2012)

Porsche 911 toerenteller
In de Porsche 997 gaat het er iets subtieler aan toe. De toerenteller is nog altijd het dominante instrument, maar er worden minder grote happen genomen uit de resterende meters. Hierdoor is de schaalverdeling minder grof dan bij de 996. En dat is nodig ook, want de snelheidsmeter loopt door tot maar liefst 330 km/h. Overigens wordt de digitale weergave van de actuele snelheid nu getoond in het display van de toerenteller. Recht in het gezicht van de bestuurder. De ampèremeter heeft het veld moeten ruimen voor een olietemperatuurmeter (links).

Porsche 991 (2011-2019)

Porsche 911 toerenteller
Bij de Porsche 991 komt het klassieke, rustgevende groen in de meters terug. Althans, bij de 50th Anniversary Edition zoals op de foto hierboven. Bij andere versies zijn de cijfers nog gewoon wit. Een ander mooi detail van deze jubileumuitvoering is de aluminiumkleur van de naalden. Het geheel oogt chic en doet herinneren aan de allereerste 911. Het rode gebied van de toerenteller begint pas bij 7600 tpm en de schaal loopt door tot 9000. PDK rukt op, vandaar de weergave van de verschillende transmissiestanden in het onderste helft van de toerenteller. Het instrument rechts van de toerenteller is het informatiedisplay van de boordcomputer.

Porsche 992 (2019-)

Porsche 911 toerenteller
Hallo Fahrer 1! Bij de allernieuwste Porsche 911, de net geïntroduceerde 992 (waarvan je hier onze test leest), is het instrumentarium volledig gedigitaliseerd. Enige uitzondering is – jawel – de toerenteller. En gelukkig zit-ie nog altijd in het midden. De wijzer is ook bij de reguliere uitvoeringen aluminiumkleurig en de schaalverdeling stopt bij 8000 toeren. De indicatie voor de geselecteerde PDK-stand is verder naar onderen verhuisd, en is naast de digitale snelheidsindicatie beland. Er is afscheid genomen van de elkaar overlappende instrumenten. Links van de toerenteller bevindt zich nog steeds de snelheidsmeter. Dat het geheel er op de foto zo druk uitziet, komt doordat alle waarschuwingslampjes branden.

Dit artikel is totstandgekomen in samenwerking met Classic Cars Magazine.

Tip
Verdien tot 10% korting met veilig rijgedrag
Verdien tot 10% korting met veilig rijgedrag

De zekerheid van Univé: uitstekende service en altijd een gunstige premie.

Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties