TEST elektrische Mercedes G-klasse: de echte schok vind je in de prijslijst

Elektrisch rijden is niets bijzonders meer. Maar een elektrische Mercedes G-Klasse? Dat is wél verrassend - en die verrassing zit 'm vooral in de prijslijst.
De Mercedes G 580 met EQ-technologie, zoals de auto volledig heet, is een ongelooflijk stoer ding om te zien. Dat viel meer mensen op, want overal waar we kwamen, werden we jaloers nagekeken. Maar als we de G-klasse bij een laadpaal parkeerden, schudden ze alsnog hun hoofd en hoorden we ze mopperend denken: kijk, daar heb je weer zo'n aso die met zijn benzineslurpende terreinauto een laadplek bezet houdt.
Door de G 580 simpelweg pal naast een laadpaal te zetten, kun je anderen heerlijk in de maling nemen. De verbazing was dan ook groot als we vertelden dat de G 580 net zo elektrisch is als een Dacia Spring. Maar dan met in elk wiel een elektromotor en een totaal vermogen van 587 pk.


Bespaar nu tijdelijk tot 60 euro per jaar!


Hard nodig
Dat hoge vermogen is hard nodig, want het leeggewicht van de G 580 bedraagt, schrik niet, 3010 kg. Maar zodra je het rechterpedaal stevig intrapt, heb je hier geen flauw idee van, zo snel en moeiteloos accelereert de G-klasse. Wat wil je ook, met een reusachtig koppel van 1164 Nm, dat bovendien meteen paraat staat.
Als het moet, accelereert de Mercedes G 580 in 4,7 seconden van 0 naar 100 km/h. Dat is verbluffend snel voor een terreinauto met het gewicht van een volwassen nijlpaard en het design van een zeecontainer - overigens niet onaardig bedoeld. Tegen de zowat verticaal geplaatste voorruit slaan dagelijks duizenden muggen, vliegen en andere insecten te pletter. En hij is binnen no-time weer vies.



Blauw kleurtje voor 8833 euro
Ons testexemplaar viel extra op vanwege zijn blauwe carrosseriekleur, Zuidzeeblauw magno. Die is gratis op de door ons gereden gelimiteerde uitvoering Edition One, maar kost je de lieve som van 8833 euro als je een 'gewone' elektrische G bestelt. Vooral doen, want de kleur staat hem prachtig.
Leuk gevonden: het laadsnoer berg je in de wielcover achter op de auto op. Liever een reservewiel? Dat kan ook en kost je geen cent extra. De laadkabel gooi je vervolgens in de bagageruimte van 620 liter. Gooien? Ja, gooien. Dat kan bij dit soort auto's. Dat geldt ook voor de portieren. Je moet ze bijna dichtsmijten, anders blijven ze op een kiertje staan. Aan soft close heeft de G-klasse een broertje dood.


Voor een elektrische auto helpt het natuurlijk niet dat de portiergrepen niet verzonken zijn, maar pontificaal op de carrosserie zijn bevestigd. En dat de kunststof randen om de enorme wielkasten zo breed zijn als ski's, doet de stroomlijn en dus het verbruik evenmin goed. Maar verdikkie, gaaf is het wel.
De loodzware G 580 weet zijn enorme gewicht goed te verbloemen. Onderweg krijg je nauwelijks mee dat-ie meer weegt dan 3 opgestapelde Kia's Picanto. Natuurlijk, je moet vooral rechtdoor rijden, in bochten merk je heus wel dat er onder in de auto een batterij van maar liefst 116 kWh ligt. Maar indrukwekkend blijft het.
Waar we ook stil van werden, was dat windgeruis geen vat lijkt te krijgen op de carrosserie. Dat is best opmerkelijk, gezien de eerdergenoemde rechtopstaande voorruit en de joekels van knipperlichten op de voorste hoeken van de motorkap. Mercedes heeft de geluidsisolatie zo goed voor elkaar dat je onderweg nauwelijks of zelfs helemaal niet gestoord wordt door wind- of bandengeruis. Alsof je in een EQS rijdt die veel te hoog op zijn wielen staat. Heel knap.



Ja, het verbruik is hoog
Het zal je niet verbazen dat het verbruik van de elektrische G-klasse hoog is. Wij zijn nooit onder de 30 kWh/100 km gekomen. Sterker: de boordcomputer gaf eerder 36 kWh/100 km aan. Je moet dus regelmatig laden. Na een ritje van Rotterdam naar Nijmegen (een afstand van 105 kilometer over voornamelijk snelwegen) was bij aankomst bijna de helft van de bijna 90 procent gevulde batterij verdampt. Slik.
Elektrische G-klasse actieradius
Mercedes geeft zelfs een theoretische actieradius op van 468 kilometer. Met een dergelijk grote accu is dat bij meer gestroomlijnde auto's al snel minimaal 600 kilometer. Snelladen gaat met 200 kW zodat je in 32 minuten weer onderweg kunt zijn met een volle batterij als je de auto aan een snellader hangt.
De hoekige vormen van de G-klasse bieden ook voordelen. Inparkeren ging bijvoorbeeld soepeler dan we dachten. Je ziet duidelijk waar de auto begint en ophoudt. En de lengte van 4,62 meter (4,86 m met reservewiel) mag vroeger indrukwekkend zijn geweest, met de komst van de elektrische SUV stelt het niet meer zo veel voor. Een Tesla Model X is bijvoorbeeld al ruim vijf meter lang. De G-klasse is vooral hoog, bijna 2 meter. Achter het stuur kun je gerust een mijter opzetten, mocht je dat willen.

Minder duur
De grootste schok van de stroomstoot die de G-klasse heeft gekregen, vind je in de prijslijst. De G-klasse is als EV opeens een stuk minder duur. Hij stoot immers geen CO2 uit en krijgt dus maar een laag bedrag aan bpm voor zijn kiezen. Je hebt 'm voor 150.634 euro. De laatste keer dat een G een soortgelijke prijs had, was toen Donald Trump voor de eerste keer president van de Verenigde Staten werd, in 2018. De toen leverbare G 350 D met dieselmotor moest bijna 160.000 euro opbrengen.
Mercedes G 580 test conclusie
We zijn als omgeslagen als een blad aan een boom. De Mercedes G-klasse en elektrische aandrijving passen beter bij elkaar dan we dachten. Ook in het terrein, want de doorwaaddiepte is hoger dan bij de versies met een verbrandingsmotor. Het torenhoge verbruik moet je maar voor lief nemen. Wie anderhalve ton neerlegt voor de aanschaf zal hier sowieso niet wakker van liggen.
Meer rijtesten? Meld je dan aan voor onze gratis wekelijkse neiwsbrief!

Bespaar nu tijdelijk tot 60 euro per jaar!