Zo koop je slim tweedehands winterbanden én vermijd je de drukte bij de bandenspecialisten
Sinds lange tijd hangt er weer kou en gladheid in de lucht. En dus willen veel mensen winterbanden onder hun auto. Met topdrukte en lange wachttijden bij de bandenspecialisten tot gevolg. Door slim tweedehands winterbanden te kopen, bespaar je geld én heb je geen last van spitsuur bij de bandenboer.
Tot een paar jaar geleden was oktober de vaste winterbandenwisselmaand. Maar corona en de klimaatverandering hebben dat een beetje veranderd. Het lijkt erop dat veel automobilisten pas winterbanden onder hun auto willen hebben wanneer er daadwerkelijk winterweer op komst is. Eigenlijk heel verstandig, want onder echt winterse omstandigheden hebben winterbanden pas echt nut.
Wanneer hebben winterbanden nut?
Winterbanden hebben een ander profiel dan zomerbanden en zijn gemaakt van een zachter materiaal, dat bij lage temperaturen soepeler blijft. Als automobilist heb je daar met name voordeel van als er sneeuw of ijs ligt en het erg glad is. In een aantal Europese landen zijn winter- of all-season banden bij winters weer verplicht. Zoals Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Zweden. In een aantal Franse provincies is dat ook het geval. Dus ook als je de komende kerstvakantie naar het buitenland pad gaat, kan het slim zijn om winterbanden onder je auto te monteren.
Ontdek de verrassend ruime ID.3 met sportief design en een rijbereik tot 595* km.
En dat voor een vriendenprijs!
Maar als het hele land op hetzelfde moment winterbanden wil, leidt dat onvermijdelijk tot piekdagen bij de bandenspecialisten. Met lange wachttijden tot gevolg. En heb je trouwens gezien wat een setje goede nieuwe winterbanden kost? Als je al een tijdje geen banden meer had gekocht, schrik je je lam van de huidige prijzen!
Ook voor bandennieuws zit je goed bij Auto Review.
Maak geen uitglijders en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Vind je die vele honderden euro's te gortig voor banden die je in Nederland hooguit een paar maanden per jaar gebruikt? Dan is er ook de optie om voor tweedehands winterbanden te kiezen. De keuze op onder meer Marktplaats is groot. Maar als je voor gebruikte winterbanden gaat, moet je rekening houden met een aantal zaken.
Hoe herken je een winterband?
Op de wang van een winterband staat het zogeheten Three Peak Mountain-symbool: een afbeelding van een driepuntige berg met daarin een sneeuwvlokje. Het profiel van de band is duidelijk grover dan dat van een zomerband. Alleen banden met dit symbool zijn in landen met winterbandenplicht toegestaan. Alleen de letters M+S (die staan voor modder en sneeuw) zijn niet genoeg.
Vind passende tweedehands winterbanden bij jouw auto
Dit klinkt als een open deur, maar zorg ervoor dat je de juiste maat banden koopt. De maat die bij jouw auto past. Ben je er niet zeker van? Dan kun je je dealer vragen, in het instructieboekje van jouw auto kijken of op internet makkelijk de juiste afmetingen vinden. Een groot voordeel van tweedehands winterbanden op Marktplaats.nl, is dat je ze heel vaak met wiel en al koopt. Zoek daarom onder winterbanden op jouw merk en type auto en je hebt een kant-en-klare set. Zo kun je ze zelf bij je voor de deur, onder de carport of bij een doe-het-zelfgarage onder je auto plaatsen. Zo bespaar je geld en heb je geen last van de piekdrukte bij de bandenspecialist. Zo bepaal je helemaal zelf wanneer je de winterbanden onder je auto legt.
Wat betekenen die getallen van de bandenmaat?
De maat van een band - we nemen in dit voorbeeld 205/55R 16 - lees je als volgt:
- 205 - de breedte van de band in millimeter
- 55- de verhouding tussen de breedte en hoogte van de band in procenten
- R - de opbouw van de band (nu altijd radiaal, vroeger ook diagonaal)
- 16 - de diameter van de velg in inches
Let op: het is ook mogelijk om in de winter een kleinere wielmaat te monteren, met daarop bijvoorbeeld smallere en hogere winterbanden. Dat is niet alleen iets goedkoper, maar zorgt ook voor nóg meer tractie (een smallere band biedt onder gladde omstandigheden meer grip). Raadpleeg bij twijfel het instructieboekje van je auto of je garagist
Wat is de profieldiepte nog van de gebruikte winterbanden?
Een nieuwe winterband heeft een profieldiepte van ongeveer 9 millimeter. Op een zomerband moet minimaal 1,6 millimeter profiel zitten, maar een winterband vervang je liever al bij 4 millimeter, want daaronder is de werking behoorlijk beperkt. Een gewone band heeft slijtage-indicatoren op 1,6 millimeter: kleine blokjes die aan de oppervlakte komen als het rubber te ver is afgesleten. Een winterband heeft een extra slijtage-indicator op 4 millimeter.
DOT-code: wat is de leeftijd van de band?
Belangrijk als je gebruikte banden koopt, is de leeftijd ervan. Die kun je achterhalen door naar de DOT-code op de zijkant van de banden te kijken. Een code kan bijvoorbeeld zijn: 2115. Dan weet je dus dat de band is geproduceerd in de 21ste week van 2015. Voor banden geldt geen wettelijk voorgeschreven maximale leeftijd, maar na tien jaar is echt zaak om ze te vervangen. De kans op droogtescheurtjes en andere beschadigingen is dan erg groot. Controleer tweedehands banden daar dus altijd op.
Bij Univé geniet je van een gunstige premie en uitstekende service bij ongeval of pech.