Jouw autoverzekering is zo peperduur omdat je niet in Drenthe woont

Jouw autoverzekering is zo peperduur omdat je in de stad woont

Een autoverzekering is verplicht voor iedereen, maar is niet voor iedereen even duur. Een van de belangrijkste factoren is niet je auto, je leeftijd of hoeveel schadevrije jaren je hebt ...

Je woonplaats is cruciaal voor je premiebedrag, zo blijkt uit onderzoek van UnitedConsumers. De consumentenorganisatie vergeleek de premie van inwoners van 20 gemeenten in Nederland. Daarbij werden zowel gemeenten op het platteland als stedelijke gebieden onder de loep genomen. 

En wat bleek? Bestuurders uit de stad betalen tot wel twee keer zoveel premie als autobezitters op het platteland. Vooral in Den Haag, Rotterdam en Utrecht ben je duur uit.

Voor al het interessante autonieuws moet je bij onze gratis wekelijkse nieuwsbrief zijn. Schrijf je in!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Bevolkingsdichtheid is bepalend

Dit is simpel te verklaren: in de steden is de bevolkingsdichtheid hoger, waardoor het logischerwijs drukker is op de weg. Dit levert een grotere kans op ongelukken en autoschade op. Dat zorgt voor een hogere premie.

Dit effect illustreert UnitedConsumers met een voorbeeld: inwoners van Borger-Odoorn in Drenthe - het onderzoeksgebied met de minste inwoners per vierkante meter - betalen gemiddeld 22,47 euro voor een WA-verzekering. In Den Haag betalen bestuurders gemiddeld 48,96 euro, ruim twee keer zoveel dus. Dit komt omdat deze gemeente juist het dichtstbevolkte gebied van Nederland is.

Ook diefstallen tellen mee

De bevolkingsdichtheid is echter niet de enige factor die de hoogte van de premie bepaalt. Ook de criminaliteitscijfers worden door verzekeraars scherp in de gaten gehouden. In gemeenten waar meer auto’s worden gestolen, is de premie dan ook hoger.

Hier betaal je de laagste premie

Maar waar moet je dan wonen voor de laagste premie? Zoals eerder benoemd zijn dunbevolkte gemeenten goedkoper, maar ook waar die gemeente in Nederland ligt is van belang. In het noorden van het land zijn ze spekkoper: daar is de premie het laagst. Want in de drie noordelijke provincies zijn dichtbevolkte stedelijke gebieden verder weg, waardoor het rustiger is op de weg.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties