Met dit trucje laden elektrische Volvo's veel sneller op

Met dit trucje laden elektrische Volvo's nog sneller op

De Volvo EX30 laadt met 175 kW in 26 minuten op van 10 naar 80 procent. Mocht er een opvolger voor de populaire elektrische SUV komen, dan gaat dit nog veel sneller. Dat is te danken aan een trucje dat een Britse start-up bedacht heeft.

Breathe Battery Technologies is een Engelse start-up die vindt dat de batterij van een elektrische auto 'slimmer' moet worden. Daarom heeft het nieuwe oplaadsoftware ontwikkeld. Die wordt volgens een bericht op Automotive News Europe aangestuurd door algoritmen die als doel hebben de laadsnelheid te verhogen. 

Volvo is de eerste autofabrikant die gebruik gaat maken van de software die de naam Breathe Charge krijgt. De truc is dat de software communiceert met de software van de auto en het laden als gevolg hiervan adaptief gebeurd. Dat gaat nu nog met stappen die volgens vooraf bepaalde regels vastgelegd zijn.   

De nieuw ontwikkelde software gaat een stap verder en houdt rekening met bepaalde omstandigheden. Het kan de laadstroom bijvoorbeeld aanpassen aan de status van de batterij. Adaptief dus.

Tip
De BYD SEAL U DM-i plug-in hybrid
De BYD SEAL U DM-i plug-in hybrid

De BYD SEAL U DM-i levert comfort en efficiëntie, met een actieradius van 1.080 km.
Rijd deze plug-in hybrid al vanaf €39.490,-

Op de hoogte blijven van alle EV-ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

'Logischer en beter'

Adaptief opladen is volgens Breathe Battery Technologies logischer en beter voor de batterij. Het verlengt de levensduur van de batterij, maar ook gaat de laadsnelheid omhoog. Tot wel 30 procent, belooft de start-up die tevens toeleverancier van Volvo is. 

Om de Volvo EX30 er nog maar even bij te halen: dat zou betekenen dat de batterij in pak 'm beet 18 minuten in plaats van 26 minuten weer vol zit (10-80 procent). 

CEO Ian Campbell verwacht dat ook andere autofabrikanten de vinding van Breathe oppakken. Ook voorspelt hij dat het merendeel van de elektrische auto's die binnen vijf tot zeven jaar van de band rollen over de nieuwe software zullen beschikken. Al wil hij nog niet kwijt om welke andere automerken het gaat. 

Volvo heeft in elk geval toegehapt en gaat de software gebruiken in zijn volgende generatie elektrische auto's.

Volvo EX30 private lease

De Volvo EX30 is verkrijgbaar in combinatie met private lease vanaf € 506,00 per maand met een looptijd van 72 maanden en 10.000 km per jaar. Bekijk alle Volvo EX30 private lease prijzen.


Wouter Vastenhout
Door Wouter Vastenhout

Noemt zichzelf geen ‘petrolhead’, want er is meer in het leven. Kan dus niet alle interne codes van automodellen opdreunen. Uitzondering is F56, de modelcode van de derde generatie Mini Cooper waar hij momenteel in rijdt. Heeft sinds 2007 ook een eerste generatie Mazda MX-5. Eerst als dagelijks vervoer, maar inmiddels genietend van zijn pensioen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties