Hoe BMW 1 miljard euro kwijtraakt door een paar vuiltjes

Hoe een vieze Hongaarse fabriek BMW 1 miljard euro gaat kosten

Na twee jaar onderzoek heeft BMW Group ontdekt dat zo’n anderhalf miljoen auto’s een potentieel remprobleem hebben. De oorzaak is even simpel als bizar, zeker als je bedenkt dat het bijna 1 miljard euro gaat kosten om het probleem te verhelpen.

Klanten en dealers begonnen in juni 2022 klachten in te dienen over kapotte remmen. Dat blijkt uit een terugroepdocument dat door Bloomberg News is ingezien, zo lezen we bij Automotive News Europe. Oorzaak bleek een defect onderdeel van de Duitse toeleverancier Continental. 

1,5 miljoen auto's teruggeroepen

Pas in augustus 2024 realiseerde BMW zich dat mogelijk 1,5 miljoen auto's dit onderdeel bevatten. De desbetreffende modellen zijn uitgerust met een brake by wire-remsysteem. Daarbij worden tussen de verschillende componenten elektronische pulsen gebruikt. Het systeem zou lichter en efficiënter moeten zijn dan een conventioneel hydraulisch remsysteem.

Hoe een vieze Hongaarse fabriek BMW 1 miljard euro gaat kosten
Hoe een vieze Hongaarse fabriek BMW 1 miljard euro gaat kosten
Actie
De vernieuwde Volkswagen Golf
De vernieuwde Volkswagen Golf

Rij de vernieuwde Golf nu ook als plug-in hybride met 142 km* elektrisch bereik.
En dat voor een vriendenprijs!

Remproblemen BMW 7-serie, XM en Rolls-Royce Spectre

In oktober 2023 startte BMW een grondig onderzoek naar het remsysteem, zo blijkt uit het document. Hierbij werd ontdekt dat er sprake was van verstoringen in de elektrische signalen binnen het systeem. De eerste terugroepactie betrof zo'n 80.000 auto's in de Verenigde Staten in februari 2024. 

Inmiddels is dat aantal gegroeid tot 1,5 miljoen auto's van verschillende merken van BMW Group. Daaronder zijn de peperdure Rolls-Royce Spectre van bijna 400.000 euro, de BMW 7-serie en de enorme BMW XM.

'Enorme schok'

"Dit is geen gewone terugroepactie, dit is een enorme schok", zegt Ferdinand Dudenhöffer, directeur van het Center for Automotive Research in Bochum.

Volg het autonieuws op de voet, meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

De terugroepactie in de VS groeide uiteindelijk naar 688 Rolls-Royces Spectre, gebouwd tussen januari 2023 en juli 2024. Dat is meer dan een kwart van de jaarlijkse productie. Met terugroepacties in andere markten zal het totale aantal getroffen Spectres waarschijnlijk hoger liggen.

Verhoogd risico op aanrijdingen

Het brake by wire-remsysteem is voorzien van een power braking-functie, waarbij je in noodgevallen minder hard op het pedaal zou hoeven te trappen dan bij een traditioneel remsysteem. Maar de eigenaren beklaagden zich erover dat juist veel meer pedaaldruk was nodig dan ze gewend waren. Vooral fysiek zwakkere bestuurders kunnen hierdoor bij een noodstop onvoldoende remdruk uitoefenen, met een verhoogd risico op aanrijdingen tot gevolg.

Hoe een vieze Hongaarse fabriek BMW 1 miljard euro gaat kosten
Hoe een vieze Hongaarse fabriek BMW 1 miljard euro gaat kosten

Vuil op onderdelen in Hongaarse fabriek

Continental - de toeleverancier van de remmen - heeft het defect na lang onderzoek getraceerd naar een fabriek in Hongarije, waar werknemers niet voldeden aan de vereisten voor een schone werkomgeving. Stof en vuil op de componenten verstoorden de werking van het systeem, aldus bronnen.

Nog geen ongelukken, wel enorme kosten

Hoewel er geen ongelukken of gewonden zijn gemeld door het remdefect, zullen de reparaties maanden duren en zijn de uiteindelijke kosten nog onzeker. Het gaat namelijk niet alleen om de terugroepactie zelf. Na een winstwaarschuwing vorige week, moest BMW Group ook al 5 miljard euro aan beurswaarde inleveren.

Volgens Andrew Graves, auto-analist en emeritus-hoogleraar van de Britse University of Bath, roept het toenemende aantal terugroepacties serieuze vragen op over de zorgvuldigheid van autofabrikanten in hun toeleveringsketens.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties