Wat zijn de betrouwbaarste auto's? Niet die van Tesla, Kia en Hyundai

Wat zijn de meest betrouwbare auto's? Tesla, Kia en Hyundai scoren verrassend slecht

In een groot betrouwbaarheidsonderzoek van 5 tot 10 jaar oude auto's, scoorden drie merken verrassend slecht. Maar ook een aantal Europese merken behoorden niet tot de uitblinkers.

Onderzoeken naar de betrouwbaar van auto's heb je in allerlei soorten en maten. Zo kijkt de Duitse zusterorganisatie van de ANWB naar het aantal pechgevallen per merk en model, en beoordeelt een organisatie als de TÜV auto's aan de hand van de afkeurpunten die ze bij periodieke keuringen tegenkomen. Maar daar vallen ook slijtage aan banden en remmen en defecte gloeilampen onder. En dat zijn niet per se zaken die de betrouwbaarheid beïnvloeden.

Blijf bij over tweedehands én nieuwe auto's met onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Actie
De vernieuwde Volkswagen ID.4
De vernieuwde Volkswagen ID.4

Ontdek onze krachtige, volledig elektrische SUV met een rijbereik tot 572* km. En dat voor een vriendenprijs!

Ervaringen van consumenten

Wij hechten de meeste waarde aan de ervaringen van de consument. We maken dan ook af en toe dankbaar gebruik van de cijfers van de Nederlandse Consumentenbond. Maar ook internationale onderzoeken naar de ervaringen van automobilisten kunnen interessant zijn. Zo vraagt het Amerikaanse Consumer Reports zijn leden naar problemen die ze in de afgelopen 12 maanden met hun auto's hebben gehad. 

Betrouwbaarheid tweedehands auto's

Voor de meest recente analyse werden meer dan 150.000 auto's uit de bouwjaren 2014 tot 2019 onderzocht. Er werd gekeken naar 20 probleemgebieden, van kleinere ergernissen zoals piepende remmen tot dure reparaties buiten de garantie, zoals motor- en batterijproblemen van EV's. Deze gegevens werden gewogen om een algemene betrouwbaarheidsscore te berekenen.

Lexus en Toyota veel beter dan de rest

Merken moesten minimaal vijf jaar aan gegevens hebben om mee te tellen. Consumer Reports heeft voor het eerst automerken gerangschikt op betrouwbaarheid van tweedehands auto's van 5 tot 10 jaar oud. Uit de lijst blijkt dat merken zoals Lexus en Toyota het veel beter doen dan gemiddeld. Beide merken staan bovenaan met een aanzienlijke voorsprong op de nummer drie, Mazda. Acura, de luxedivisie van Honda, en Honda zelf, maken de top 5 compleet. Aan de onderkant van de lijst met 26 merken bungelen Tesla, Dodge en Chrysler.

De Toyota Aygo X is verkrijgbaar in combinatie met private lease vanaf € 279,00 per maand met een looptijd van 72 maanden en 5.000 km per jaar. Bekijk alle Toyota Aygo X private lease prijzen.

Tesla, Kia en Hyundai scoren verrassend slecht in betrouwbaarheidsonderzoek
Tesla, Kia en Hyundai scoren verrassend slecht in betrouwbaarheidsonderzoek

Volgens Steven Elek, een data-analist van Consumer Reports, is het belangrijk om bij het kopen van een tweedehands auto de betrouwbaarheid van specifieke modeljaren te checken, omdat die sterk uiteen kan lopen. Daarnaast kunnen individuele auto's binnen een merk afwijken van het gemiddelde, door hun unieke gebruiks- en onderhoudshistorie. 

Grote verschillen in betrouwbaarheid per modeljaar

Ook kan de betrouwbaarheid van de nieuwste en oudere modellen sterk verschillen, zoals blijkt bij merken als Tesla en Mini. Hoewel Tesla in de Amerikaanse betrouwbaarheidslijst met nieuwe auto's tot de middenmoot behoort, scoort het merk bij tweedehandsauto's lager. Vooral vanwege problemen met oudere technologie van met name de Tesla Model S.

Die Amerikaanse waarnemingen kunnen we voor een aantal auto's bevestigen aan de hand van de lijsten die de Nederlandse Consumentenbond regelmatig publiceert. Daarin scoort de Volkswagen Polo uit de jaren 2009 tot 2017 bijvoorbeeld een 7,1, terwijl het model vanaf 2017 een 9,1 krijgt. Maar het komt ook voor dat een ouder model een beter betrouwbaarheidscijfer krijgt dan zijn opvolger. Dat is het geval bij de Skoda Octavia. Het model uit 2013-2020 laat een keurige 7,5 zien, maar tussen 2020 en 2024 komt de Tsjechische middenklasser niet verder dan een 4,9.

Tesla, Kia en Hyundai scoren verrassend slecht in betrouwbaarheidsonderzoek
Tesla, Kia en Hyundai scoren verrassend slecht in betrouwbaarheidsonderzoek

Betrouwbaarheidsscores per automerk

Plaats Merk Betrouwbaarheidsscore
1 Lexus 74
2 Toyota 72
3 Mazda 59
4 Acura 57
5 Honda 55
6 Buick 47
7 BMW 46
8 Subaru 46
9 Nissan 45
10 Mercedes-Benz 43
11 Cadillac 42
12 Mini 42
13 Lincoln 42
14 Volkswagen 41
15 Volvo 40
16 Audi 39
17 Hyundai 38
18 Chevrolet 38
19 Kia 38
20 Ford 36
21 GMC 36
22 Ram 35
23 Jeep 32
24 Tesla 30
25 Dodge 28
26 Chrysler 27
Wat zijn de meest betrouwbare auto's? Tesla, Kia en Hyundai scoren verrassend slecht
Tesla, Kia en Hyundai scoren verrassend slecht in betrouwbaarheidsonderzoek

Oudere Mercedessen beter dan nieuwe

Sommige automerken, zoals Lexus en Toyota, scoren consequent goed, zowel bij nieuwe als gebruikte auto's. Terwijl merken als Chrysler steevast onderaan eindigen. Ook Mercedes (10e plaats) laat grote verschillen zien: bij nieuwe auto's scoort het merk laag door veel nieuwe technologie, maar bij tweedehands auto's staat Mercedes op de tiende plek, met sommige oudere modellen die het goed doen.

Tesla, Kia en Hyundai scoren verrassend slecht in betrouwbaarheidsonderzoek
Tesla, Kia en Hyundai scoren verrassend slecht in betrouwbaarheidsonderzoek

Matige scores Kia en Hyundai, BMW beste Europese merk

Voor ons is het een verrassing dat Kia en Hyundai maar matig scoren. De Koreaanse merken staan op een 17e en 19e plaats. Maar goed dat deze fabrikanten zulke genereuze garanties aanbieden ... Daar moeten we wel aan toevoegen dat deze merken in de Verenigde Staten veel modellen voeren die in Europa niet leverbaar zijn. En als algehele disclaimer kunnen we toevoegen dat Amerikanen minder geneigd zijn om hun auto voor regulier onderhoud naar de garage te brengen dan wij Noord-Europeanen.

Vlak boven Hyundai, vinden we Volkswagen, Volvo en Audi, op de 14e tot en met 16e plaats. Het best scorende Europese merk is BMW op plek 7, vlak boven Subaru en Nissan.

Tip
Besparen op je autoverzekering?
Besparen op je autoverzekering?

Een scherpe premie, afgestemd op wat jij verzekert.
Verzeker je auto via Rabobank.

Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties