Volkswagen: Tesla-killer kan wel even wachten, eerst de elektrische Golf en A4

We kennen de Volkswagen Trinity als het toekomstige neusje van de zalm van elektrische Volkswagens en tevens als zogenaamde Tesla-killer. Door gewijzigde plannen van Volkswagen zullen we echter een beroep moeten doen op ons engelengeduld voordat we de ultieme elektrische Volkswagen daadwerkelijk gaan zien.

Drie jaar geleden maakte Volkswagen ons lekker met de aankondiging (en het eerste beeld, zie afbeelding hierboven) van een elektrische sedan die hét vlaggenschip van de Duitsers zou worden. Het model werd gedoopt tot de Volkswagen Trinity en zou in 2026 op de markt verschijnen. Mensen die met smart zitten te wachten op deze EV komen echter van de koude kermis thuis: volgens het Duitse Handelsblatt is het marktintroductie met maar liefst zes jaar uitgesteld tot 2032.

Lees alles over Volkswagen en alle andere merken in onze gratis wekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Tip
Besparen op je autoverzekering?
Besparen op je autoverzekering?

Een scherpe premie, afgestemd op wat jij verzekert.
Verzeker je auto via Rabobank.

SSP uitgesteld

De reden van het uitstel? Volkswagen heeft de plannen omtrent zijn productontwikkeling en modelstrategie omgegooid. Daarbij wordt de ontwikkeling en lancering van het SSP-platform op de lange baan geschoven. Dit hypermoderne platform wordt de basis van de Trinity en gaat volgens Volkswagen nieuwe maatstaven zetten op het gebied van actieradius en laadsnelheid.

We zullen er echter nog even op moeten wachten, omdat Volkswagen de voorkeur geeft om verder te borduren op zijn MEB- en PPE-platform. Door langer met deze platforms door te gaan, kan het merk uit Wolfsburg de investeringskosten beter afschrijven en daarbij toekomstige kosten over meer jaren uitsmeren. Ook kan het uitstel als een reactie worden gezien op de vertraging van de EV-markt.

Huidige platforms verbeterd

Volkswagen komt er echter niet mee weg om het MEB- en het PPE-platform ongewijzigd te blijven gebruiken. Eerstgenoemde is de basis voor alle ID.-modellen van Volkswagen en wordt in 2026 in verbeterde vorm als MEB+ uitgebracht. Het PPE-onderstel is nog vrij nieuw en is de momenteel de technische basis van onder meer de Porsche Macan en Audi Q6 e-tron, maar krijgt mede door hulp van strategische partner Rivian toch binnen 36 maanden een grote softwareupgrade.

Plannen van Volkswagen

De toekomst van Volkswagen en de Volkswagen Group ziet er na de herziening van de plannen dus weer volledig anders uit. Dit zijn alle wijzigingen die CEO Oliver Blume heeft aangebracht in het Wolfsburgse schema:

  • De elektrische Volkswagen Golf, ook wel de ID.Golf genoemd, wordt naar voren geschoven. De verwachting is nu dat de EV in 2029 of zelfs al eerder wordt gelanceerd. Daarmee wordt niet de Trinity maar de nieuwe Golf de eerste Volkswagen die op het nieuwe SSP-platform komt te staan.
  • Een volledig elektrische Audi A4 staat nu voor 2028 op de planning. Ook deze auto staat op het SSP-platform, waarmee het dus nog voor de ID.Golf de allereerste auto op het nieuwe onderstel wordt.
  • Ook de opvolger van de Volkswagen ID.4 krijgt SSP als technische basis en komt in 2030 op de markt. Eerder werd de elektrische SUV nog in 2028 verwacht.
  • Ook de lancering van de Volkswagen T-Sport - een elektrische crossover die eveneens het SSP-platform als technische basis gebruikt - wordt met twee jaar uitgesteld van 2029 naar 2031.
Tip
Autoverzekering met scherpe premie
Autoverzekering met scherpe premie

Een scherpe premie, afgestemd op wat jij verzekert.
Verzeker je auto via Rabobank.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties