Vergeet Duitsland en Frankrijk, dit kleine Europese land wordt grote speler in autowereld

Vergeet Duitsland en Frankrijk, dit Europese land wordt een grote speler in autoland

Ken je het merk Zastava nog? Op de plek waar ooit deze oude Joegoslavische rammelbakken van de band liepen, staat nu een van de modernste autofabrieken van Europa. Stellantis gaat in Servië de Fiat Panda bouwen, maar het land heeft meer troefkaarten om heel belangrijk te worden in de autowereld.

Als Fiat met een nieuwe Panda komt, zijn de verwachtingen altijd hooggespannen. Ook nu is dat weer het geval. De Panda komt als volledig elektrische auto, maar ook met een benzinemotor. Hij wordt niet in Italië gebouwd, maar in Servië. En dat is best bijzonder.

Fiat bouwde de niet succesvolle 500L al op de puinhopen van de oude Zastava-fabrieken, maar toen deze auto uit productie ging, werd er flink geïnvesteerd in een gloednieuwe fabriek. Twee jaar lag de productie in de stad Kragujevac stil, maar nu is de fabriek af. De heropening was zo belangrijk dat ook CEO Carlos Tavares een kijkje kwam nemen. Vanaf oktober moet de fabriek op volle toeren draaien om de elektrische Fiat Panda in elkaar te schroeven. De kans is groot dat ook de Panda Ibrid (hybride) hier gebouwd wordt. 

Vergeet Duitsland en Frankrijk, dit Europese land wordt een grote speler in autoland
Vergeet Duitsland en Frankrijk, dit Europese land wordt een grote speler in autoland
Tip
Besparen op je autoverzekering?
Besparen op je autoverzekering?

Een scherpe premie, afgestemd op wat jij verzekert. Verzeker je auto via Rabobank.

Batterijen elektrische auto uit Servië

De nieuwe Panda-fabriek is niet eens het belangrijkste nieuws, Servië heeft veel ambitieuzere plannen. Het land wil een belangrijke speler worden bij de overgang naar elektrische auto's. In de Servische grond zitten namelijk grondstoffen waarmee batterijen kunnen worden geproduceerd. 

En daar gaat Servië werk van maken; op dit moment wordt gewerkt aan de grootste lithium-mijn van Europa. Hij zou goed zijn voor een jaarlijkse lithiumproductie van 58.000 ton, genoeg voor ongeveer 1,1 miljoen elektrische voertuigen. Let wel: dat is zo'n 17 procent van de Europese markt. De Europese afhankelijkheid van China voor batterijen wordt daarmee een stuk kleiner.

Wist je al dat je nu tijdelijk profiteert van een aantrekkelijke zomerkorting op al onze abonnementen?

Lees Auto Review op papier (46% korting)

Ook Mercedes naar Servië

Niet alleen Stellantis heeft bovenmatige interesse in de nieuwe mijn, ook Mercedes-baas Ola Kallänius was er als de kippen bij. Als de mijn operationeel is, acht hij de kans groot dat Mercedes in Servië batterijen gaat produceren. Daarmee staat het land in één klap op de kaart als belangrijk autoland. Wie had dat gedacht in het voormalige hart van Zastava.  

Tip
Autoverzekering met scherpe premie
Autoverzekering met scherpe premie

Een scherpe premie, afgestemd op wat jij verzekert. Verzeker je auto via Rabobank.

Jaap Peters
Door Jaap Peters

Van oudsher concentreert zijn autoliefde zich op groot, comfortabel en Frans, maar rijdt nu naar tevredenheid een youngtimer uit Zuid-Duitsland. Ziet vol bewondering hoe de Koreaanse automerken de wereld op z'n kop zetten en snapt nog steeds niet waarom Formule 1 een sport is. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties