Zo maak je elektrische auto’s goedkoper zónder de batterij te verkleinen

Zo maak je elektrische auto’s goedkoper zónder de batterij te verkleinen

De batterij van een elektrische auto is zo kostbaar, dat meteen de hele auto peperduur wordt. Onderdelenbouwer Bosch weet hoe automerken hun EV’s goedkoper kunnen maken, zonder actieradius in te leveren.

De kostprijs van elektrische auto’s kan omlaag door de aandrijflijn te versimpelen. Door alleen onderdelen te gebruiken die op grote schaal geproduceerd worden. Dit vertelt Mathias Pillin, topman bij Bosch, aan Automotive News Europe.

Chinese automerken gebruiken deze kostenbesparende strategie al en besparen daarmee 30 procent ten opzichte van westerse automerken. Pillin: “Stop met het ontwikkelen van alle kleine ditjes en datjes voor je elektrische aandrijflijn en zorg dat je betaalbare onderdelen gebruikt in je voertuigen.”

Tip
Autoverzekering met scherpe premie
Autoverzekering met scherpe premie

Een scherpe premie, afgestemd op wat jij verzekert. Verzeker je auto via Rabobank.

Chinese automerken denken betaalbaar

Als belangrijke toeleverancier van auto-onderdelen, vroeger voornamelijk voor verbrandingsmotoren en nu steeds vaker voor EV’s, zit Bosch wereldwijd dicht bij het vuur. Volgens Pillin zijn Chinese merken in rap tempo de productie van EV’s aan het standaardiseren, terwijl de westerse automerken vaker om speciale onderdelen vragen.

Wat Bosch niet doet, is accupakketten bouwen. Dus op dat gebied kan het merk geen invloed uitoefen op de kostprijs van EV’s. Om batterijcellen goedkoper te produceren, kijken we naar bedrijven als LG Chem, dat aan een nieuwe productiemethode werkt die vanaf 2028 gaat helpen om elektrische auto’s betaalbaar in de markt te zetten.

Tip
Besparen op je autoverzekering?
Besparen op je autoverzekering?

Een scherpe premie, afgestemd op wat jij verzekert. Verzeker je auto via Rabobank.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties