Distributieriem vervangen: wanneer is het nodig?

De meeste automobilisten weten wel dat de distributieriem van hun auto periodiek moet worden vervangen. Maar wanneer precies? Dat verschilt per merk en model, maar er zijn nog veel meer bepalende factoren. Wij helpen je op weg.
Wat is de distributieriem van de auto?
De distributieriem is een essentieel onderdeel van de automotor. Kort door de bocht gezegd: de distributieriem zorgt er met behulp van de nokkenas(sen) voor dat de in- en uitlaatkleppen in de cilinderkop op het juiste moment open en dicht gaan. Alleen als de distributieriem in goede staat is, is de ademhaling van de motor optimaal.



Wanneer de distributieriem versleten is of zelfs breekt, raken de kleppen van tijd. In het ergste geval kunnen de kleppen zelfs in de zuigers slaan. Hiermee strand je zeker weten langs de kant van de weg. Bovendien brengt de veroorzaakte motorschade hoge kosten met zich mee. Op tijd vervangen van de distributieriem is dus cruciaal, ook al zijn de kosten even slikken.
Wanneer distributieriem vervangen?
Wanneer de distributieriem vervangen moet worden, bepaalt de fabrikant. En als je toch bezig bent: Het beste kun je de distributieriem en waterpomp samen vervangen. Wil je weten bij hoeveel kilometer de distributieriem vervangen moet worden van jouw auto? Kijk dan in het onderhouds- of instructieboekje. Hier staat trouwens meestal niet alleen het aantal kilometers waarbij de distributieriem vervangen moet worden. Want voor het vervangen van de distributieriem geldt ook een tijdsinterval.


Distributieriem vervangen - zie sticker of instructieboekje
Je kunt ook checken of er een sticker in de motorruimte te vinden is waarop staat wanneer de distributieriem - soms ook tandriem, getande riem of distributiesnaar genoemd - voor het laatst is vervangen.
Nog
beter is het om de officiële dealer met vermelding van het kenteken om
advies te vragen. In sommige gevallen kan de fabrikant de
vervangingstermijn namelijk aanpassen. Dat is onder meer gebeurd door Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Citroën, Opel en Peugeot. Bij de PureTech-motoren, gebruikt in veel verschillende modellen van deze drie merken, ging de vervangingstermijn van 175.000 km/10 jaar naar 160.000 km/6 jaar.



Bespaar nu tijdelijk tot 60 euro per jaar!
Interval distributieriem vervangen
Het interval voor het vervangen van de distributieriem kan per automerk en -model sterk variëren. En per model komen vaak weer verschillende motortypes en afwijkende vervangingstermijnen voor. Bij moderne auto’s gaat de distributieriem meestal meer dan 120.000 kilometer mee. Heb je een oudere auto, dan kan het interval voor het vervangen van de distributieriem veel lager zijn: 60.000 of 90.000 kilometer komen ook voor als vervangingsinterval.
Laten we zeggen dat er in het onderhoudsboekje een vervangingsinterval staat van 90.000 km / 6 jaar. Dat betekent dat je de riem ook moet vervangen als de auto na 6 jaar minder dan 90.000 km heeft gereden. De materialen van de distributieriem worden namelijk ook minder door veroudering, los van het aantal kilometers dat de auto rijdt.


Preventief controleren distributieriem
Zeker als het tijdsinterval van de distributieriem nadert, is het belangrijk om de distributieriem visueel te laten inspecteren. Daarbij kan de monteur zien of er tanden zijn weggesleten, of dat er scheurtjes of dunne plekken in het materiaal zitten. In dat geval moet je de distributieriem onmiddellijk laten vervangen.
We zeggen bewust 'laten vervangen', want het vervangen van een distributieriem is een specialistische klus die je beter aan vakmensen kunt overlaten. Tenzij je een geoefend sleutelaar bent en over het benodigde gereedschap beschikt. Iets simpels als de bougies vervangen, is voor meer doe-het-zelvers weggelegd. Of bijvoorbeeld het oliefilter vervangen. Remschijven vervangen kun je dan weer beter niet zelf doen.

Bespaar nu tijdelijk tot 60 euro per jaar!