Dekt je kilometervergoeding je reiskosten niet? Even geduld, er komt verhoging aan
De brandstofprijzen zijn nog steeds schrikbarend hoog. Eerder deze week berichtten we dat Nederlanders zich zorgen maken over financiële problemen, onder meer omdat ze niet genoeg reiskostenvergoeding krijgen. Daar gaat mogelijk snel iets aan gebeuren. De Tweede Kamer wil de voorgestelde verhoging van de wettelijke vergoeding naar voren halen.
De brandstofprijzen zijn in de afgelopen week heel iets gedaald, maar liggen nog steeds op een krankzinnig hoog niveau. Op het moment van schrijven ligt de landelijke adviesprijs voor een liter Euro 95 (E10) op 2,436 euro. Voor een liter diesel betaal je 2,284 euro.
Kilometervergoeding van 19 cent is niet afdoende
Dat brengt veel Nederlanders in de problemen, omdat hun reiskosten de pan uit gerezen zijn. Sommige krijgen daarvoor geen of slechts een lage vergoeding. De meesten zitten aan het wettelijke maximum van 19 cent per kilometer onbelast. Jammer genoeg dekt dat bedrag al jaren de kosten niet meer, zeker nu niet.
Ontdek onze krachtige, volledig elektrische SUV met een rijbereik tot 572* km.
En dat voor een vriendenprijs!
Werknemersorganisaties dringen aan op verhoging
Daarom dringen vakbonden en werknemersorganisaties al enkele weken aan op een verhoging van het wettelijke maximum. In het huidige regeerakkoord staat dat de reiskostenvergoeding in 2024 omhoog gaat. Hoeveel is nog niet bekend. In de Tweede Kamer gaan nu echter stemmen op om die verhoging zo snel mogelijk door te voren.
Mogelijke stijging kilometervergoeding naar 23 cent
De Vereniging Zakelijke Rijders berekende dat voor automobilisten 39 cent per kilometer nu toereikend zou zijn, maar zo ver lijkt het kabinet niet te willen gaan. Volgens de VVD moet het mogelijk zijn om de belastingvrije kilometervergoeding in 2023 te laten stijgen naar 23 cent. De gemiddelde forens zou dan 50 euro extra krijgen, aldus de partij.
De zekerheid van Univé: uitstekende service en altijd een gunstige premie.