Vanaf vandaag word je geflitst als je appt achter het stuur
Appen met de smartphone in de hand achter het stuur. Je ziet het vaak om je heen. Misschien doe je het zelf ook weleens. Volgens het Openbaar Ministerie leidt het steeds vaker tot ongevallen. Daarom worden vanaf maandag 16 november slimme camera's ingezet. Die zorgen ervoor dat auto-appers in no-time een boete van 240 euro op de deurmat kunnen krijgen!
Tijdens het autorijden mag je geen telefoon in je hand houden. We weten het allemaal en toch zitten we nog te vaak in de auto te bellen of te appen. Vooral dat laatste heeft een enorme vlucht genomen en zorgt voor veel afleiding. Met soms grote negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid. Tot dusver handhaafde de politie vooral door bij heterdaadjes over te gaan tot een staandehouding. Dit is natuurlijk arbeidsintensief en de pakkans is klein. Vanaf maandag 16 november komt daar verandering in.
Foto OM
Slimme camera's tegen appen achter het stuur
Naar het voorbeeld van Australië gaat het OM op meerdere plekken slimme camera's inzetten. Deze hoog geplaatste camera's maken foto's van alle passerende auto's. Er wordt schuin naar beneden gefotografeerd, waardoor het gezicht van de bestuurder niet zichtbaar is. Wel is te zien of hij of zij een telefoon vasthoudt. En uiteraard wordt ook het kenteken op beeld vastgelegd. Als het detectiesysteem ziet dat de bestuurder handheld zit te bellen of te appen, worden de foto's automatisch doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden. Daar beoordeelt een BOA of er inderdaad sprake is van een overtreding. Zo ja, dan krijgt de kentekenhouder een boete van 240 euro in de bus.
Welke verzekering je ook kiest, met Univé ga je binnen 10 minuten voordelig en goed verzekerd de weg op.
Foto OM
400 overtreders per dag
Nederland is het eerste Europese land dat deze methode voor het opsporen van handheld bellen en appen gaat gebruiken. Het systeem is al uitgebreid getest en blijkt uiterst effectief. Op één testdag signaleerden twee testcamera's langs een drukke N-weg niet minder dan 400 overtredingen.
Ook appen met telefoon in houder gevaarlijk
Appen of een telefoonnummer opzoeken met de telefoon in een houder is niet verboden. Volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) is dat onterecht, omdat het net zo gevaarlijk is als handheld appen. Automobilisten gaan meer slingeren en letten minder op het verkeer, bleek uit onderzoek met een simulator. Toch komt er geen totaalverbod van telefoongebruik in de auto. Dat is omdat bijvoorbeeld een navigatie-app met file- en druktemeldingen de doorstroming en de verkeersveiligheid juist kan verbeteren. Daar komt bij dat een verbod op het gebruik van een gefixeerde telefoon ook een bom zou leggen onder het bedienen van ingebouwde touchscreens in auto's.
Bij Univé geniet je van een gunstige premie en uitstekende service bij ongeval of pech.