Wat je moet weten over de nieuwe Renault Espace
Met een leeftijd van 12 jaar is de (huidige) Renault Espace een van de langstlopende modellen op de markt. Oftewel, hoog tijd voor een opvolger. En die is er nu, al pakt die het net even iets anders aan dan de vier voorgaande generaties.
Hoog op de poten
Om voor die fictieve 25% als crossover te boek te staan staat de nieuwe Espace een stuk hoger op de poten dan voorheen. Tegelijkertijd is de dakhoogte afgenomen met een significante 6,3 centimeter naar 168 centimeter. Iets dat je nu juist niet zou verwachten bij een MPV. De wielbasis is daarentegen weer marginaal toegenomen tot 288 centimeter, een groei van 1,6 cm. De overige buitenmaten zijn een lengte van 485 bij een breedte van 187 centimeter. Oftwel, de Espace is nog altijd een flinke knaap. Bovendien rolt hij op velgen die variëren van 17 tot en met 19 inch, waardoor de grondspeling op 16 centimeter ligt. Dit is een forse 4 centimeter meer dan de Grand Espace. Oftewel, al met al zijn er veranderingen doorgevoerd die van de Espace niet meer een typische MPV maken. Daarnaast heeft Renault haar vlaggenschip op een serieus dieet gezet, wat resulteert in een verlies van maar liefst 250 kilogram.Nederlands tintje
Zodra we langs de afmetingen naar het nieuw vormgegeven exterieur kijken zien we dat hij bijna een exacte kopie is van de Initiale Paris Concept. De verantwoordelijke daarvoor is de Nederlandse Laurens van den Acker. Let overigens eventjes op de LED-dagrijverlichting in een C-achtige vorm; Renault's toekomstige modellen zullen ook deze dagrijverlichting krijgen. Op de Espace is full LED-lichttechnologie overigens standaard op alle uitvoeringen. Bovendien is de vernieuwde Espace leverbaar in negen kleuren, waarvan één niet-metallic is. Ook is er een speciale lak voor de Initale Paris-versie, genaamd Noir Améthyste.
Zee van ruimte
De eerder benoemde afmetingen zijn gunstig voor de ruimte in het interieur; de beschikbare beenruimte bijvoorbeeld meet nu 308 millimeter (op de tweede zitrij). Aangezien de Grand Espace al geen krappe auto was is dit enkel goed nieuws. Ook qua hoofdruimte moeten er geen problemen tevoorschijn komen. Met de optie voor een glazen dak is het mogelijk het ruimtegevoel nog verder te versterken.
Voor wie het nog niet duidelijk was: ook de nieuwe Espace is wederom een 7-zitter. Zijn enkel de eerste twee zitrijen bezet, dan is er een riante bagageruimte 660 liter beschikbaar. Als de stoelen van de middelste zitrij ook worden ingeklapt, valt er een immense 2.040 liter vol te proppen.
High-tech interieur
Tot zover het gedeelte achter de voorstoelen. Hoe is het daar voor? Allereerst valt de terugkeer van een conventioneel instrumentarium op. Onder andere de snelheidsmeter wordt bij de nieuwe Espace weer als vanouds weergeven via traditionele klokken pal achter het stuurwiel. Al bestaan ze nog wel volledig uit pixels. Nieuw is ook een head-up display, welke zoal de snelheid, navigatie en assisterende systemen weergeeft. Verder is er in het high-tech ogend dashboard een 8,7 inch display opgenomen, die standaard is en waarmee de multimedia en navigatie kan worden bediend. Naast deze twee mogelijkheden bedien je er ook de rijhulpsystemen, de sfeerverlichting, het geluid en zelfs de instellingen van de voorstoelen mee. De navigatie wordt geleverd door TomTom en bevat kaarten in 3D, diverse internetfuncties als sociale media en het voorlezen van e-mails.Drie motoren
Er mag van uitgegaan worden dat de verloren kilogrammen het rijgedrag ten goede komen. Wat ook helpt is de nieuwe generatie motoren. Het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot zijn hierdoor met 20% verlaagd ten opzichte van het uitgaande model. De motoren die Renault aanbiedt zijn drie 1.6 turbomotoren: één benzinemotor en twee dieselmotoren. Een van de diesels is de Energy dCi 160 EDC. Deze bevat twee turbo’s en levert 160 pk bij 380 Nm. Standaard is deze dieselmotor gekoppeld aan de EDC-automaat met zogeheten 'Shift by Wire'-technologie. Dit houdt in dat er geen mechanische verbinding is, waardoor er meer zitruimte overblijft in het interieur.
De tweede dieselmotor is ook een 1.6 dCi, maar daar dan met een vermogen van 130 pk en 320 Nm. Deze is gekoppeld aan een handbediende zesversnellingsbak. Voor wie liever de benzineversie rijdt, krijgt automatisch de Energy TCe 200 EDC. De 1.6 liter levert een vermogen van 200 pk. Het maximumkoppel bedraagt 260 Nm en wordt via een nieuwe zeventraps automaat doorgegeven aan de wielen.
4-wielsturing
Tot slot nog een systeem dat zijn rentree maakt bij Renault. We hebben het natuurlijk over vierwielsturing, genaamd 4Control, wellicht nog wel bekend van de Laguna Coupé. De bijdrage van dit systeem is vooral merkbaar bij lagere snelheden binnen de bebouwde kom en in krappe ruimtes als parkeerplaatsen. De meesturende achterwielen helpen namelijk mee aan een kleinere draaicirkel, iets dat geen overbodige luxe is bij een uit de kluiten gewassen auto als de Espace.
Tip
Geniet van je auto én bespaar geld
Welke verzekering je ook kiest, met Univé ga je binnen 10 minuten voordelig en goed verzekerd de weg op.