Chaos en onduidelijkheid: kabinet drukt plotseling op pauzeknop voor zero-emissiezones

Kabinet wil op pauzeknop drukken voor zero-emissiezones

De zero-emissiezones gaan wat het kabinet betreft niet op 1 januari 2025 van start. Dit blijkt uit de op Prinsjesdag gepresenteerde regeringsplannen. Maar volgens belangenorganisatie RAI Vereniging gaan veel gemeenten sowieso door met hun plannen.

Eerder kwamen de regeringspartijen al overeen dat het wat de zero-emissiezones betreft niet al te snel moet gaan. Eerst moet goed worden onderzocht of er maatregelen bijgesteld moeten worden. Het idee achter deze zones is dat op termijn een bedrijfswagen op benzine of diesel de stadscentra niet meer inkomt. 

Het proces voor de zero-emissiezones loopt echter al jaren en de regels liggen vast. Nu uitstellen en bijstellen leidt volgens belangenorganisaties zoals RAI Vereniging en BOVAG tot verwarring. Voorzitter Frits van Bruggen (RAI Vereniging): “Dit is zwalkend beleid. Het kan niet zo zijn dat het rijk vlak voor de invoering nog veranderingen doorvoert. Ondernemers hebben geïnvesteerd. Nu is het een kwestie van doorzetten.”

Beslissing ligt bij de gemeenten

Gemeenten kunnen zelf beslissen of ze een zero-emissiezone willen instellen of niet en kunnen het advies van het kabinet dus aan hun laars lappen. De gemeenten die dit nu al hebben toegezegd, zullen niet zo snel er vanaf stappen. Schonere stadslucht blijft immers de doelstelling. Als de landelijke overheid toch wil pauzeren, dan kan dat volgens ingewijden leiden tot een lappendeken van maatregelen en moeilijk aan te vragen ontheffingen. De discussie wordt ongetwijfeld vervolgd.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Mark Litjens
Door Mark Litjens

Werkt al sinds 1995 in de auto-industrie. Eerst als autojournalist, nu als bedrijfsautojournalist en altijd als fervent motorrijder. Als er maar wielen onder zitten, is hij gelukkig. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Bedrijfswagen-nieuws in je mailbox?

  • ✓ Het belangrijkste nieuws over bedrijfswagens
  • ✓ Exclusieve tests
  • ✓ Speciale kortingen en acties