Bijtelling voor je bedrijfsauto in 2025? Hier zijn 3 uitzonderingen

Ook in een bedrijfsauto ontkom je niet aan bijtelling, tenzij je echt geen privékilometers rijdt. Dit moet je kunnen aantonen. Er zijn een paar uitzonderingen om (veel) administratie te voorkomen.
Bijtelling bedrijfsauto bij meer dan 500 privékilometers
Net zoals bij een leaseauto moet je bij een bedrijfswagen op grijs kenteken aangeven of je er privé mee rijdt. Zijn dit meer dan 500 kilometers op jaarbasis, dan krijg je bijtelling aan je broek. Hoeveel dit is, is afhankelijk van het jaar van toelating, de catalogusprijs van de bestelwagen, de CO2-uitstoot en de belastingschijf waar de aangever in valt.
Wekelijks het laatste bedrijfswagennieuws? Binnenkort verschijnt onze gratis nieuwsbrief. Schrijf je alvast in om niks te missen.

Bespaar nu tijdelijk tot 60 euro per jaar!
Bedrijfsauto en bijtelling in 2025: korting voor elektrische bedrijfswagens
Komt je bedrijfsauto uit 2025, dan bedraagt de bijtelling 22 procent. Heb je een duurzame EV-bus in bezit, dan krijg je korting: 17 procent. Maar let op: dit geldt alleen over de eerste 30.000 euro van de cataloguswaarde. Alles daarboven wordt tegen 22 procent bij je inkomen geteld.
Er zijn echter twee uitzonderingen: bestelwagens die rijden op waterstof en busjes die volledig door geïntegreerde zonnecellen worden aangedreven blijven bijtellingsvrij. Die laatste groep laat nog even op zich wachten, waterstofbussen zijn er al, zoals de Opel Vivaro Hydrogen, of in aantocht. Denk aan de Renault Master H2-Tech en de Opel Movano Hydrogen.
Bedrijfsauto privé rijden zonder bijtelling: kan dat voor ondernemers?
Wil je de bijtelling voorkomen, dan heb je als bedrijfswagenbezitter drie opties:
- Je houdt bij hoeveel kilometers je rijdt en of dit zakelijke of privékilometers (maximaal 500 dus) zijn. Dit moet door een ‘sluitende’ boekhouding, vaak via bepaalde voorgeschreven systemen.
- Je vraagt de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ aan bij de Belastingdienst. Dan moet de bus uitsluitend bruikbaar zijn voor goederenvervoer. Er is dan geen passagiersstoel aanwezig, alleen de bestuurdersstoel. Dat niet alleen, de Belastingdienst zegt bovendien dat zelfs de bevestigingspunten van de passagiersstoel moeten zijn weggeslepen of dichtgelast. Geen halve maatregelen.
- Voor 438 euro per jaar (per bedrijfsauto, tarief 2025) is de ritregistratie en bijtelling te omzeilen. Dit kan alleen wanneer je als bedrijf een of meerdere bussen hebt die door meerdere personen willekeurig worden gebruikt. Dit heet bij de Belastingdienst ‘Doorlopend afwisselend gebruik’.

Bespaar nu tijdelijk tot 60 euro per jaar!