BMW 5-serie (523i)

Ten tijde van een crisis moet iedereen een stapje terug doen. Niet alleen de werknemer met zijn doorsnee gezinsauto, maar ook de werkgever die voorheen een sedan uit het hoogste segment reed. Maar is een stapje kleiner en ‘betaalbaarder’ daadwerkelijk moeilijk te verkroppen? Niet in het geval van de nieuwe BMW 5-serie.

De opmars van de kleine, compacte auto is niet alleen aan de orde in "het land van de onbegrensde mogelijkheden" waar menig Amerikaan zijn oversized SUV inwisselt voor een nog altijd forsbemeten crossover. Ook in Europa zien we de consument steeds vaker shoppen in een lager segment. Goed voor het milieu natuurlijk, maar nog belangrijker positief voor de portemonnee. Het is dan ook niet opmerkelijk dat ook de topklasse, beter bekend als het F-segment, qua verkopen inzakt. De topondernemer kiest bewust een stapje lager.

Elegantie
Een stapje lager betekent is de meeste gevallen een stapje kleiner. Zeventien centimeter in het geval van de vaste BMW 7-klandizie. Maar "klein" is hier niet echt het juiste woord. "Minder groot" kunnen we beter zeggen, aangezien de nieuwe 5-serie nog steeds ieder parkeervak overschrijdt. De carrosserie meet een lengte van 4,90 meter, wat een plus van 6 cm betekent ten opzichte van het vorige model. Echter oogt de Duitser niet fors. De scherpe lijnen en golvende vormen kleden het plaatwerk beter af als een gemiddelde correctieonderbroek. Hoeveel exact is goed te zien aan de lichtmetalen wielen. Want hoewel ‘onze’ Fünfer 18 inch draagt ziet dit er niet zodanig groot uit. Eerder evenwichtig, een kenmerk dat samen met elegant en chic eigenlijk de hele vormgeving beschrijft. Een smaakvolle prestatie van het ontwerpteam.

Kluis
Eenmaal binnen in de nieuwe 5 sluit wordt de buitenwereld van je afgesloten. De portieren vallen dicht als een kluisdeur en filteren alle omgevingsgeluiden tot een minimum. Fijn, want het biedt ons de mogelijk het interieur in alle rust onder de loep nemen. Het dashboard komt grotendeels overeen met dat van de 5-serie GT en 7-serie en biedt niet alleen een prachtig uitzicht, het zit ook subliem in elkaar. Niet op de eerste plaats vanwege de bouwkwaliteit en excellente materiaalkeuze, maar ook dankzij de optimale ergonomie. Alle bedieningselementen zitten waar je ze verwacht en ook het iDrive-systeem werkt feilloos. Hier hoeven we geen woorden aan vuil te maken.

Rijden of gereden worden
Voordat we de startmotor aan het werk zetten manoeuvreren we ons in een fijne zitpositie. Werkelijk manoeuvreren, want de voorstoelen zijn echte fauteuils. Zetels die in Paleis Huis ten Bosch niet zouden misstaan. Fantastisch meubilair dat samen met het lekker dikke stuurwiel een goede uitgangspositie is voor een stevig stukje sturen. Maar voordat we de krachtbron met een druk op de knop tot leven wekken kijken we nog even naar de zitpositie achterin – een niet geheel onbelangrijke positie in dit type auto. Op deze plek wordt echter het verschil met de 7-serie het meest duidelijk. Natuurlijk heeft een passagier op de achterbank weinig te klagen, maar met dergelijk forse buitenmaten hadden we hier meer ruimte verwacht. Wellicht is dit ook deels te wijten aan de optionele comfortstoelen voorin die door hun grotere formaat een aantal centimeters van de beenruimte afsnoepen. Mensen die dagelijks gereden wensen te worden opteren toch het beste met een 7-serie. Is dat niet het geval dan voldoet de achterbank ruimschoots.

Joystick
Eindelijk, de 3.0 liter zes-in-lijn mag zijn dorst naar het vloeibare goud stillen. Eenmaal actief zetten we met een simpele beweging van de joystick de transmissie in de D(rive) en verlaten we het parkeerterrein. Al tijdens de eerste kilometers valt het op hoe stil en comfortabel de aandrijflijn zijn werk doet. De 204 pk sterke krachtbron mag dan de instapper zijn, nog altijd heeft hij reserve. De aandrijflijn past prima bij het karakter van de auto die meer naar comfort neigt dan we in eerste instantie van het Duitse merk verwachten. Het onderstel is redelijk straf geveerd, maar weet richels en hobbels goed te filteren. Wees niet bevreesd! De ingenieurs zijn het logo op de neus niet vergeten. De besturing van de 523i geeft veel gevoel en werkt zeer direct. Het sportieve nalatenschap van het Bayerische merk komt helemaal boven drijven wanneer er flink tempo gemaakt wordt. De krachtbron laat de herkenbare zes-in-lijn-snerp horen en stuwt de met grip overladen sedan met genot door de bocht. Maar tot een écht feest komt het niet. Daarvoor is de 1.625 kg toch net iets te zwaarlijvig voor een dergelijk vermogen. ‘Freude’ biedt de 5-serie echter meer dan genoeg.

Bevredigend resultaat
Van een 7-serie naar een 5-serie overstappen klonk vooraf als een luxeprobleem en dat blijkt het achteraf ook zeker te zijn. De nieuwe 5 heeft een fraai in- en exterieur met een bouwkwaliteit om je vingers van af te likken. Het rijgedrag neigt naar comfort en dat is exact wat je verwacht bij een dergelijke luxesedan. Gerieflijkheid en toch met dat typische BMW-dynamiek. Wat wens je nog meer!? Extra luxe of vermogen? Blader dan op je gemak de 22 paginatellende optielijst eens door en ieders wens wordt bevredigd.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties