Mitsubishi Outlander
Met ruim 70 jaar ervaring in het bouwen van vierwielaangedreven auto’s kan Mitsubishi leunen op een enorme kennis en expertise betreffende 4x4’s. Al in 1936 bracht Mitsubishi hun allereerste vierwielaangedreven auto op de markt. De PX33 kan worden gezien als één van de allereerste SUV’s en daarmee een vroege voorvader van de nieuwe Outlander.
Mount Fuji-grille
Voor het ontwerp van de Outlander is sterk gekeken naar de 2+2 Evolution conceptcar die Mitsubishi in 2002 presenteerde. De kenmerkende Mount Fuji-grille is het gezicht van de nieuwe Mitsubishi-modellen en in combinatie met de grote koplampunits geeft het de Outlander een stoer aanzien. Van opzij bekeken valt de aflopende daklijn op. De achterzijde wordt vooral gedomineerd door de LED-lichten die de Outlander een high-tech uitstraling geven. Het gehele exterieur ziet er sportief, stoer en hoogwaardig uit. Mitsubishi heeft wat betreft de eerste indruk een absoluut pluspunt te pakken.
Zwart en aluminium
Die lijn wordt ook in het interieur voortgezet. Het overheersende zwarte materiaal wordt afgewisseld met aluminium-look accenten op het dashboard, de middentunnel en de deurpanelen. De grote knoppen van de climate control passen bij het 4x4-karakter van de auto. Het interieur ziet er verzorgd uit, al heeft Mitsubishi wel veel harde materialen gebruikt.
Overdaad aan ruimte
Wie instapt in de Outlander valt op dat het interieur een overdaad aan ruimte biedt. De voorstoelen zitten goed en bieden voldoende zijdelingse steun. Jammer genoeg heeft Mitsubishi beknibbeld op de verstelbaarheid van de stoelen. Op de door ons gereden Instyle (het duurste model) is alleen de bestuurdersstoel elektrisch verstelbaar en ontbreekt op beide stoelen een lendensteun. Bovendien is het stuurwiel alleen in hoogte verstelbaar. Veel (grote) opbergvakken bieden plaats aan losse spulletjes. Net als voorin is ook achterin veel hoofd-, been- en schouderruimte beschikbaar. Een in de laadvloer opklapbare derde zitrij is vanaf de Intense+ standaard, maar is enkel geschikt voor kinderen. De beenruimte is beperkt en de instap is moeizaam. Wie er voor kiest om de derde zitrij opgeklapt te laten, beschikt over een enorme laadruimte van maar liefst 771 liter. De bagageruimte is toegankelijk via een in twee delen te openen achterklep. Het onderste deel scharniert afzonderlijk naar beneden en kan 200 kg dragen. Daardoor kan het gebruikt worden als bankje of als extra gemak voor het inladen van zware spullen. Helaas scharniert het bovenste deel (de eigenlijke achterklep) niet ver genoeg naar boven, waardoor mensen boven 1.85 m moeten bukken om eronder te kunnen staan.
Sportieve inslag
Bij de ontwikkeling van de Outlander is er bewust voor gekozen om de auto als een echte SUV te ontwikkelen. Mitsubishi positioneert de Outlander nadrukkelijk als een sportieve SUV en de terreincapaciteiten kunnen daarbij beter aan de Pajero worden overgelaten. Als positief punt kunnen we dan ook noteren dat de Outlander dynamisch rijdt. Hij helt nagenoeg niet over in de bochten en ook duiken tijdens stevig remmen is de Outlander vreemd. De besturing is voldoende direct en bochten kunnen op hoge snelheid worden genomen. Mitsubishi heeft dan ook veel aandacht besteed aan het onderstel en de rij-eigenschappen. Op sommige momenten is het onderstel zelfs een tikkeltje te hard waardoor oneffenheden nadrukkelijk worden doorgegeven. Maar verder niets dan lof over de rij-eigenschappen van deze SUV.
Uitrusting
Elke Outlander wordt vanaf het basismodel geleverd met comfortverhogende zaken als climate control, radio/CD-speler met MP3-afspeelmogelijkheid en automatisch inschakelende verlichting. Het door ons gereden topmodel (Instyle) moet het helaas stellen zonder regensensor, automatisch dimmende binnenspiegel en eerder genoemde elektrische verstelling van de bijrijdersstoel en lendensteun. Jammer. Op veiligheidsgebied zien we onder meer bestuurders- en passagiersairbags, zij-airbags, gordijn-airbags, tractie controle en ESP. Kortom, zeer compleet.
Rumoerige dieselmotor
In tegenstelling tot zijn voorganger – die momenteel nog leverbaar is als Outlander Sport – is het nieuwe model ook leverbaar met een dieselmotor. De 2.0 liter viercilinder turbodieselmotor is afkomstig van Volkswagen en levert een vermogen van 140 pk en een koppel van 310 Nm. De motor biedt voldoende kracht, maar heeft bij lage toerentallen veel moeite om de 1.665 kg zware Outlander in beweging te zetten. Dat is ook te merken wanneer na een bocht in bijvoorbeeld de derde versnelling wordt geaccelereerd. Onderin toeren geeft de motor niet thuis en pas rond de 2.000 tpm levert de turbo versterking. Het gevolg is een forse duw in de rug en daardoor een vrij onrustig karakter. Dat onrustige karakter wordt versterkt door het hoge geluidsniveau van de krachtbron en het nadrukkelijk aanwezige wind- en bandengeruis op de snelweg. Echt gecharmeerd van deze motor zijn wij dan ook niet. Wel is het testverbruik van 8,1 liter per 100 km netjes te noemen voor een dergelijk grote auto.
Conclusie
Mitsubishi heeft een verbazingwekkend goede SUV neergezet. De Outlander richt zich duidelijk niet op terreinwaardigheid, maar overtuigt op de verharde weg. De rij-eigenschappen zijn voor een auto van dit formaat sportief te noemen. De auto helt nagenoeg niet over in de bochten, de besturing is direct en de wegligging prima. De motor kon ons minder bekoren. Onderin is de trekkracht minimaal en de dieselmotor is nadrukkelijk hoorbaar. Het interieur is opvallend ruim, ziet er keurig uit en ook de kofferruimte is met bijna 800 liter inhoud een sterk punt. De derde zitrij is alleen voor kinderen bruikbaar, maar dat is ook bij de concurrentie het geval. Waar het bij de Outlander aan ontbreekt zijn de puntjes op de i. Het raffinement. De motor is te luidruchting, het windgeruis had ons inziens minder gemogen en er is relatief veel hard materiaal gebruikt in het interieur. Ook het gebrek aan een lendensteun, de elektrische verstelbaarheid van de bijrijdersstoel en het ouderwets ogende knopje voor de stoelverwarming zijn jammer. Het zijn immers de details die de Outlander negatieve punten oplevert. Maar wie niet te diep op deze details ingaat, moet een proefrit met de Outlander echt overwegen. En wie kiest voor de dieselmotor moet daarbij zeker de op dit moment nog niet leverbare nieuwe 2.2 liter diesel in overweging nemen. Zijn aansprekende design, ruime interieur en fantastische rij-eigenschappen maken de Outlander tot een SUV van de nieuwe generatie.