Understatement: de nieuwe Honda Legend
Het design is ingetogen, de uitstraling bescheiden maar de techniek is modern. De nieuwe Honda Legend is een eersteklas understatement. Hij oogt als een gemiddelde topklasse sedan uit Japan, maar heeft de techniek waar diverse Duitsers jaloers op zijn.
Ingetogen uitstraling
Wat uitstraling betreft is de Legend een ingetogen, maar zakelijk ogende auto. De grote koplampen, relatief vlakke zijlijn en de brede achterzijde vertonen een tikkeltje sportiviteit, maar een opvallende verschijning is de Legend niet. Verwacht dan ook geen begerenswaardige blikken wanneer u met de Legend onderweg bent. Anderzijds biedt het wel de mogelijkheid om in luxe te kunnen reizen zonder dit aan de buitenwereld te tonen.
Matige ergonomie
Het interieur ziet er al veel luxueuzer uit. Over het dashboard loopt een grote strip met donker gelakt esdoornhout. De middenconsole is afgewerkt met mat aluminium en behalve de stoelen zijn ook diverse andere delen van het interieur met leer bekleed. De tellers zijn blauw verlicht en geven het interieur een high-tech tintje. Alles voelt degelijk aan en de afwerking is van topniveau. Alle onderdelen voelen zacht aan en zijn tot in detail mooi afgewerkt. Waar het echter aan schort is de ergonomie. De vele knopjes op de middenconsole en rond het stuurwiel zijn onoverzichtelijk. De bediening vergt behoorlijk wat gewenning en het instructieboekje is dikwijls nodig om de vele functies te ontdekken.
Ruim, maar met een kanttekening
Met een lengte van 4.95 m, een breedte van 1.85 m en een wielbasis van 2.80 m is de Legend een ruime sedan. Voorin profiteren de inzittenden dan ook van veel ruimte. Bovendien zitten de elektrisch verstelbare stoelen bijzonder goed en bieden ze voldoende steun in snel genomen bochten. Stoelverwarming- en ventilatie is op de voorste zitplaatsen standaard gemonteerd. Ook achterin is de ruimte voor de benen en de schouders fors. Helaas is de hoofdruimte beperkter en zullen lange passagiers hun hoofd enigszins moeten intrekken. Wie zijn losse spullen een plekje wil geven kan kiezen uit vele (afgesloten) opbergvakjes. De kofferbak is met een inhoud van 452 liter voldoende groot, maar heeft geen vlakke laadvloer. Precies boven de achterwielen is een verhoging in de kofferbak gemaakt. Een skiluik is de enige mogelijkheid om lange spullen te vervoeren, want de achterbank kan niet worden neergeklapt. Dat maakt de veelzijdigheid van de Legend beperkt.
Comfortabel en stil
Rijden in de Legend past geheel in de lijn der verwachting. Het is geen spannende en sportieve ervaring, maar vooral comfortabel. Het onderstel biedt een hoog comfort en er is veel aandacht besteed aan geluidsisolatie. Dat heeft geresulteerd in een stil interieur waarbij de motor zich enkel laat horen wanneer stevig wordt geaccelereerd. De besturing is licht, maar wel direct genoeg om goed te voelen wat de voorwielen doen. Wie er toch graag een sportieve rijstijl op nahoudt hoeft de Legend echter niet te mijden. Het comfortabele, maar stevige onderstel maakt het mogelijk om de auto flink de sporen te geven. Bovendien zorgt de motor voor geweldige prestaties. In het vooronder ligt een 3,5 liter V6 met een vermogen van 295 pk en een koppel van 353 Nm. De motor is standaard gekoppeld aan een vijftraps automaat die zijn werk soepel doet. Wel is de automaat soms twijfelachtig en moet er snel wordt teruggeschakeld om vlot te accelereren. Een zestraps automaat had dan ook beter gepast. Op papier zijn de prestaties aansprekend (0-100 km/h in 7,3 sec en een topsnelheid van 250 km/h), maar in de praktijk ervaar je dit amper. De Legend is snel, maar heeft weinig snelheidsgevoel. Dat zorgt er dan ook voor dat je binnen korte tijd snelheden weet te bereiken die door onze ‘vrienden van justitie’ zwaar worden afgestraft.
SH-AWD
Zeer bijzonder is de vierwielaandrijving die Honda voor de Legend heeft ontwikkeld. Het SH-AWD (Super Handling All-Wheel Drive) maakt gebruik van elektro-mechanische koppelingen in plaats van een differentieel. Hierdoor is het mogelijk om de aandrijfkrachten niet alleen over de voor- en achterwielen te verdelen, maar ook over het linker- en rechterwiel. Bij het rijden op rechte stukken en minder scherpe bochten wordt 70 procent van de aandrijfkrachten naar de voorwielen gestuurd. Bij een sportieve rijstijl en scherpe bochten kan maximaal 70 procent naar de achterwielen worden gestuurd. Bovendien zorgt de verdeling per wiel ervoor dat elke wiel voldoende aandrijfkrachten krijgt toegewezen om de Legend op koers te houden. Dit maakt het mogelijk om hoge bochtsnelheden te bereiken zonder dat de Legend uit koers raakt. Dankzij het SH-AWD is de Legend een bijzonder uitgebalanceerde en veilige reisgenoot die slechts bij extreme situaties uitbreekt.
Indrukwekkende veiligheidsuitrusting
Maar niet alleen het SH-AWD zorgt voor een zeer veilig karakter. De Legend is namelijk uitgerust met de meest moderne veiligheidssystemen die we op dit moment kennen. Behalve VSA (Honda’s benaming voor ESP), een popup motorkap voor een verbeterde voetgangersveilgheid en een leger aan airbags is de auto ook uitgerust met Adaptive Cruise Control in combinatie met het Collision Mitigation Brake System (CMBS). CMBS maakt gebruik van de radar van de ACC en ‘ziet’ daardoor een ongeluk aankomen. Wanneer dit onvermijdbaar lijkt wordt de bestuurder gewaarschuwd middels licht- en geluidssignalen. Reageert de bestuurder hier niet op dan worden de gordels aangespannen en maakt de Legend een noodremingreep. Volledig tot stilstand brengen kan het systeem de auto niet, aangezien dit bij de wet verboden is, maar de impact van een aanrijding wordt wel aanzienlijk verminderd.
Conclusie
De Honda Legend is in alle opzichten een moderne sedan voorzien van de meest geavanceerde technologie die er op dit moment leverbaar is. Zijn geavanceerde vierwielaandrijving, de krachtige en stille motor en het comfort zorgen voor veel reisgenot. Ook alle luxe voorzieningen en indrukwekkende veiligheidsuitrusting zijn sterke punten van de Japanse sedan. Toch weet Honda er niet in te slagen de Legend aan een groot publiek te slijten. Enerzijds is de uitstraling van het model een nadeel. De Legend is te ingetogen voor zijn prijskaartje. Bovendien levert Honda de auto slechts in één uitvoering en die is voorzien van opties die menigeen mogelijk nooit zou bestellen. Want Adaptive Cruise Control, Collission Mitigation Brake System, een achteruitrijcamera, adaptieve Xenon koplampen, een elektrisch verstelbaar stuurwiel, een fantastisch Bose audiosysteem, een elektrische schuif-/kanteldak en gordijntjes voor de achterruit en zijramen zijn geweldige opties, maar drijven de prijs enorm op. Daarbij opgeteld dat de Legend enkel leverbaar is met een zescilinder benzinemotor die een flinke slok lust (1 op 7: o.b.v. testkilometers) en nog is gekoppeld aan een vijftraps (in plaats van een zestraps) automaat, maakt de Legend vrij moeilijk verkoopbaar. Honda zou er dan ook bijzonder goed aan doen om het model ook in een uitgeklede versie op de markt te brengen. De Legend heeft enorme capaciteiten, maar z’n prijskaartje van € 73.750,- is simpelweg veel te hoog.
Tip
Geniet van je auto én bespaar geld
Welke verzekering je ook kiest, met Univé ga je binnen 10 minuten voordelig en goed verzekerd de weg op.