TEST: Fiat Grande Panda (2025) zorgt eindelijk voor nodige opschudding

Eindelijk is er bij Fiat weer eens opschudding, en welk model kan daar anders voor zorgen dan de nieuwe Fiat Grande Panda. Hij grijpt terug naar het oermodel, maar is flink gegroeid en eigenlijk meer een opvolger van de Uno en de Punto. Misschien wel het belangrijkste is dat-ie ook nog lekker rijdt.

Zonder de Panda had Fiat misschien niet eens meer bestaan. In 1980 én 2004 stond het Italiaanse merk op de rand van de afgrond, maar was het de Panda die redding bracht. Ook nu heeft Fiat (met name in Europa) betere tijden gekend. De oude 500 is uit productie, zijn elektrische opvolger slaat niet aan. Verder heeft Fiat de klanten maar weinig te bieden met de tot nu toe onfortuinlijke Fiat 600 en de sterk verouderde Fiat Panda, die als Pandina gewoon in productie blijft en nog sterker mag verouderen.

Maar er is reden voor optimisme. Fiat heeft het hoekige klassiekertje uit de jaren 80 een geweldige nieuwe interpretatie gegeven. De Grande Panda is geen retromodel, maar eert met zijn simpele vormen wel zijn fameuze voorganger. Hij is met 3,99 meter een stuk langer dan alle oude Panda's en is gepromoveerd naar het B-segment. Daarmee krijgt de Punto na veertien jaar eindelijk een verlate opvolger. Heel slim levert Fiat de Panda als hybride (100 pk) en als volledig elektrische versie (113 pk). Zo is het merk niet alleen afhankelijk van stekkersucces.

Oud logo in 3D

Het is moeilijk om niet van de nieuwe Fiat Panda te houden. Natuurlijk zitten we er met onze neus bovenop om overeenkomsten te zoeken met het oude model uit 1980. Die zijn er genoeg: de vierkante koplampen, de rechthoekige achterlichten, het lijnenspel met z’n rechte hoeken. Op de C-stijl heeft Fiat een 3D-logo aangebracht. Afhankelijk van je blikveld, staat daar het woord Fiat of zie je de strepen van het oude logo. Al zijn het er nu gek genoeg vier in plaats van vijf.

TEST: Fiat Grande Panda (2025) zorgt eindelijk voor nodige opschudding
TEST: Fiat Grande Panda (2025) zorgt eindelijk voor nodige opschudding

Interieur Fiat Grande Panda

Ook binnenin spat de Panda uit elkaar van de schattige details. Zo heeft het dashboard de vorm van een ovaal, een verwijzing naar de beroemde testbaan op het dak van de Lingotto-fabriek van Fiat in Turijn. Vroeger reden hier de Fiatjes hun laatste testronde. Voor het contrast zijn de ventilatieroosters rechthoekig. Fiat speelt wel een beetje vals, want de Panda wordt niet in Turijn gebouwd, maar in Servië.

Bij de bijrijder zit een riant opbergvak dat aan de oude Panda doet denken, al is er nu geen verschuifbare asbak meer te bekennen. Misschien wel het leukste zijn de bamboe-elementen rechts op het dashboard, een verademing als je het vergelijkt met het zielloos harde plastic dat in dit autosegment gebruikelijk is. Helaas krijg je in de basis-Panda RED een nepversie, voor echt bamboe moet je de 3000 euro duurdere La Prima bestellen. Maar het moet gezegd: zelfs die basisversie oogt fraaier en vrolijker dan de meeste concurrenten.

TEST: Fiat Grande Panda (2025) zorgt eindelijk voor nodige opschudding
TEST: Fiat Grande Panda (2025) zorgt eindelijk voor nodige opschudding

Handige laadkabel

De laadkabel van de Panda roepen we uit tot de handigste en mooiste ooit. In de neus, achter de merknaam, zit een klepje waarachter een spiraalvormige kabel schuilgaat die je er vervolgens uit kunt trekken. Op die manier sleept-ie niet over de grond en hoef je je niet af te vragen hoeveel dieren er 's nachts aan hebben gesnuffeld. Nadeel is dat je iets langzamer laadt (7 kW in plaats van 11 kW). Maar Fiat heeft een oplossing: je mag zelf kiezen of je de modieuze kabel wilt of toch een conventionele en voor de prijs maakt het niet uit. Snelladen kan ook, daarvoor zit linksachter een aparte laadpoort. Het gaat met maximaal 100 kW.

Museumstuk: een echte sleutel

Als we gaan rijden, vinden de Panda nog leuker. De balans tussen gewicht en prestaties is prima - iets wat we ook al ervoeren bij de technisch identieke Citroën ë-C3. De Grande Panda Electric weegt maar 1411 kilo, al is dat een verdubbeling vergeleken met de eerste Panda. Een niet al te grote batterij (44 kWh) zorgt voor een acceptabele actieradius van 320 kilometer. Met de top van 132 km/h maak je misschien geen indruk in het Scheurneuzengenootschap, maar voor Nederland en België is het voldoende.

In stadsverkeer is de Grande Panda op z’n best. Al moet hij bij het wegrijden vanuit stilstand (nadat je een ouderwetse contactsleutel hebt omgedraaid) héél even op gang komen. Dat is wennen; de meeste EV's zijn alerter. Eenmaal onderweg noteren we pluspunt na pluspunt. Het onderstel is comfortabel afgestemd en net als in de eerste Panda is slim gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. Een volwassene kan het achterin best even uithouden. Het geluid van de wind en de banden wordt keurig gedempt.

We hebben vaak geklaagd als we in een nieuwe Fiat stapten. Wéér een speciale editie van de Tipo of 500, nooit eens iets opzienbarends. Nu is alles anders. We moeten zoeken naar echte minpunten bij de Grande Panda. Alles is doordacht, zelfs de echte knop waarmee je alle piepende veiligheidssystemen in één keer uitschakelt is slim bedacht. Vergeleken met de eerste Panda mis je de grote ramen, maar dat is een euvel van elke moderne auo. Verder had het programma voor regeneratief remmen iets strakker gekund. Zelfs in de zwaarste stand moet je flink bijremmen.

Ook voor interessante rijtests zit je goed bij Auto Review. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Fiat Grande Panda prijs

De komende jaren wordt de Panda-familie uitgebreid. Fiat hint op een nieuwe 4x4 en waarschijnlijk komt er ook een Panda-versie van de Citroën C3 Aircross. Voor de prijs houdt Fiat het overzichtelijk; de elektrische Panda en de Hybrid zijn exact even duur. Ze kosten 25.990 euro (RED-uitvoering). In maart staat de elektrische Panda bij de dealer, de Hybrid volgt in mei.

De La Prima, de versie die je eigenlijk wilt, is 3000 euro duurder. Dan krijg je onder meer 17-inch lichtmetaal, automatische airco, dakrails en een achteruitrijcamera. In België en de meeste andere EU-landen blijft de prijs van de mild hybrid ruim onder de 20.000 euro (18.990 euro om precies te zijn), waarmee de Panda echt betaalbaar is. Nederland deelt een forse bpm-straf uit voor de CO2-uitstoot van 113 gram. Zonde.

Fiat Grande Panda private lease

De Fiat Grande Panda is verkrijgbaar in combinatie met private lease vanaf € 369,00 per maand met een looptijd van 72 maanden en 5.000 km per jaar. Bekijk alle Fiat Grande Panda private lease prijzen.

Conclusie

Het is lang geleden dat we zo enthousiast waren over een Fiat. Bij de Grande Panda Electric klopt alles: zijn formaat, zijn ruimte, zijn actieradius en zijn comfort. Knipogen naar het klassieke model uit 1980 doet-ie zonder schroom, maar de designers hebben een uitstekende balans gevonden tussen retro en modern. Als we in onze glazen bol kijken, zien we eindelijk weer een veelbelovende toekomst voor een Fiat-model.

Jaap Peters
Door Jaap Peters

Van oudsher concentreert zijn autoliefde zich op groot, comfortabel en Frans, maar rijdt nu naar tevredenheid een youngtimer uit Zuid-Duitsland. Ziet vol bewondering hoe de Koreaanse automerken de wereld op z'n kop zetten en snapt nog steeds niet waarom Formule 1 een sport is. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties