Eerste review Opel Astra (2019)

De nieuwe Opel Astra (2019) komt op een goed moment. Hij kan potentiële klanten voor de nieuwe Ford Focus op andere gedachten brengen en moet zijn slag slaan voordat de nieuwe Volkswagen Golf de spotlights afpakt. Zijn nadeel: het is 'maar' een facelift.

Wat is er opvallend aan de Opel Astra (2019)?

Het gefacelifte model ziet er bijna hetzelfde uit als de Opel Astra uit 2015. Het grootste verschil: er loopt nu maar één chroomstrip van het Opel-embleem naar de koplampen, vroeger waren dat er twee. In het interieur heeft de Opel Astra (2019) een primeur: dit is het eerste model van het merk met een digitaal instrumentarium. Het infotainmentsysteem luistert voortaan naar gesproken bevelen. Een noodremsysteem had de Astra al, maar dankzij een nieuwe camera in de neus herkent hij voortaan ook voetgangers. De achteruitrijcamera is eveneens vernieuwd en filmt beter in het donker. Vraag je een Opel-techneut naar de grootste wijzigingen, dan noemt hij de nieuwe motoren en de verbeterde stroomlijn van de auto. Je kunt kiezen uit 3 driecilinder turbomotoren: een 1.2, een 1.4 en een 1,5-liter diesel. De nieuwe motoren en de aerodynamische verbeteringen zorgen voor een forse verlaging van het verbruik en de uitstoot. Zo heeft de Astra met 1,2-liter turbomotor een officiële CO2-uitstoot van maar 99 g/km. De 1.4 is gekoppeld aan een CVT-transmissie (opvallend) die je het gevoel geeft met een conventionele automaat te rijden.

Wat is er goed aan de Opel Astra (2019)?

Wij rijden de Opel Astra 1.2 met 130 pk en die motor bevalt goed. De sprint van 0 naar 100 km/h duurt net geen 10 seconden en hij passeert met weinig moeite de 200 km/h. Tussen 2000 en 3500 tpm is het maximale koppel van 225 nm voorhanden, maar vanwege de nogal lange zesde versnelling moet je voor een inhaalactie terugschakelen naar z'n vijf. Dat doe je met plezier, want de handbak werkt zijdezacht en duidelijk. De nieuwe 1.2 doet zijn werk soepel, krachtig en in relatieve stilte. De tijd dat er moeilijk werd gedaan over een driecilindermotor in een C-segmenter lijkt plotseling ver achter ons te liggen. Eén ding waarmee de Astra zich van veel concurrenten onderscheidt, is het geweldige zitmeubilair met AGR-stempel (Actie Gezonde Rug, maar dan in het Duits). Dankzij de uitgebreide verstelbaarheid, uitschuifbare zitting en stevige zijwangen behoren deze voorstoelen tot de beste in het segment. Luxe versies van de Astra hebben ze standaard, bij het basismodel komen ze van de optielijst (699 euro).

Wat kan er beter aan de Opel Astra (2019)?

Eerdergenoemde vernieuwingen zoals een betere achteruitrijcamera en een digitaal instrumentarium maken het leven van de Astra-rijder plezanter, maar we worden er niet hebberig van. Ook geeft Opel hoog op over de adaptieve cruise-control, het noodremsysteem en de verkeersbordherkenning, maar bij auto's van dit kaliber zijn zulke veiligheidssystemen de norm. Geen optielijst is compleet zonder. Opel heeft de facelift duidelijk aangegrepen om de Astra weer up-to-date te maken en niet meer dan dat.

Wanneer komt de Opel Astra (2019) en wat kost-ie?

De première van de nieuwe Opel Astra vindt binnenkort plaats op de IAA in Frankfurt, van 12 tot en met 22 september. Je kunt ‘m al bestellen bij de Opel-dealer. De basisprijs van de Astra 1.2 met 110 pk ligt op 24.849 euro. De stationwagon is 1300 euro duurder. Voor dat geld koop je ook de nieuwe Ford Focus - de testwinnaar van meerdere vergelijkende tests in Auto Review. De prijs van de Opel Astra (2019) maakt het kiezen er dus niet makkelijker op.

Wat vind ikzelf van de Opel Astra (2019)?

Ik heb te doen met de vernieuwde Astra. Het is een prima auto die comfortabel zit, soepel schakelt en lekker rijdt, maar voor deze facelift ging bijna alle aandacht naar onzichtbare verbeteringen op het gebied van stroomlijn en zuinigheid. Het is moeilijk om daar warm voor te lopen, als je voor hetzelfde geld een nieuwe, veelgeprezen Focus koopt en de volgende generatie Golf in de startblokken staat.

Tip
Geniet van je auto én bespaar geld
Geniet van je auto én bespaar geld

Welke verzekering je ook kiest, met Univé ga je binnen 10 minuten voordelig en goed verzekerd de weg op.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties