Eerste review: Nissan Leaf e+ (62 kWh)

Voor elektrische auto’s geldt: hoe groter het accupakket, hoe beter. Wat dat betreft is de Nissan Leaf e+ met 62 kWh-accupakket bij voorbaat een succes. Maar concurrenten als Hyundai, Kia en Opel zitten ook niet stil. En laten we Tesla niet vergeten: de Nissan Leaf e+ is namelijk bijna net zo duur als een Tesla Model 3.

Wat is er zo opvallend aan de Nissan Leaf e+?

De Nissan Leaf e+ heeft een groter accupakket (62 kWh) en de krachtiger elektromotor (217 pk) dan de gewone Leaf (40 kWh en 150 pk). Beide dragen bij aan de actieradius van 385 kilometer. De extra spierballen van de elektromotor zijn wel nodig ook, want de Leaf e+ is ongeveer 150 kilo zwaarder. Het resultaat is een sprinttijd van 7 in plaats van 8 seconden en een nieuwe topsnelheid van 157 km/h. Maar wees gewaarschuwd: als je zo hard rijdt, ga je 385 kilometer niet halen. Als we uitgaan van onze eerste ervaringen, is de actieradius op de snelweg zo’n 250 kilometer. Zoef je over het platteland van dorp naar dorp, dan zakt het verbruik enorm en ligt 400 kilometer in het verschiet.

Wat is er goed aan de Nissan Leaf e+?

Het blijft een comfortabele auto die eenvoudig in de omgang is. Als je met vrienden of familie op pad bent, kun je tegen elkaar fluisteren want wind- en afrolgeluiden worden knap gedempt. Het onderstel is zacht geveerd en incasseert oneffenheden probleemloos. Ondertussen hangt het een beetje af van je rijstijl, hoe vaak je op de stroommeter moet kijken. Als je met 385 kilometer van huis gaat, kun je nogal een stuk rijden voordat je over opladen hoeft na te denken. Op het 8-inch navigatiescherm zie je overal laadpaalicoontjes. Het liefst plug je in bij een 100 kW-snellader, want daar laadt de Leaf e+ het snelst. De gewone Leaf heeft een laadvermogen van 50 kW.

Wat is er slecht aan de Nissan Leaf e+?

‘Slecht’ is een groot woord, maar we hebben onze twijfels over de Chademo-stekker van de Leaf. De meeste snelladers in Nederland en Europa hebben een andere plug: de CCS-connector. Snelladen met 50 kW via Chademo gaat wel lukken, maar de eerste 100 kW-snellader met die stekker moeten we nog tegenkomen. Nissan Nederland zegt dat die er wel komen. Over techniek gesproken: het 62 kWh-accupakket is wederom luchtgekoeld. Andere merken koelen hun accu’s met water, maar niet Nissan. Zo kan het dat de temperatuur in het accupakket snel oploopt en de software moet ingrijpen om oververhitting te voorkomen. Onze derde klacht is een terugkerende: de Leaf e+ is nog steeds geen fijne auto voor lange mensen. Het stuur beweegt niet in de diepte en de zitpositie is aan de hoge kant. Ook gaan de voorstoelen niet zo ver naar achteren.

Wanneer komt de Nissan Leaf e+ en wat kost-ie?

Er heerst een trend bij nieuwe elektrische auto’s: reserveer ‘m vandaag en je kunt op z’n vroegst begin 2020 rijden. De Tesla Model 3 lijkt de enige uitzondering. Daarvan stond de voorspelde levering lange tijd op ‘juni’, tegenwoordig is dat ‘augustus’. Nissan zit met de Leaf e+ tussen beide kampen in: nu bestellen is in december 2019 rijden. De prijzen van de Leaf met 62 kWh beginnen bij 45.850 euro. Dat is een meerprijs van pakweg 7000 euro bovenop de gewone Leaf met 40 kWh. De zakelijke rijder wrijft in zijn handen, want ook de luxe Tekna-uitvoering (47.950 euro) blijft onder de bijtellingsgrens van 50.000 euro.

Wat vind ikzelf van de Nissan Leaf e+?

De belabberde ergonomie voor lange mensen en het onderbuikgevoel dat Europa de kant van de CCS-stekker op lijkt te gaan, brengen mij aan het twijfelen. Bovendien is de Nissan Leaf e+ aan de dure kant. Voor hetzelfde geld koop je een Hyundai Kona Electric of een Kia e-Niro of e-Soul. Verrek, lap 2000 euro bij en je kunt je een Tesla Model 3 veroorloven. Ook ben ik benieuwd wat de Volkswagen ID.3 brengt. Met zoveel mogelijkheden, zou ik niet blind voor de Nissan Leaf e+ kiezen.

Tip
Geniet van je auto én bespaar geld
Geniet van je auto én bespaar geld

Welke verzekering je ook kiest, met Univé ga je binnen 10 minuten voordelig en goed verzekerd de weg op.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties