Autotest | Mitsubishi Eclipse Cross

Sinds lange tijd heeft Mitsubishi weer een compleet nieuwe auto in de aanbieding. Een SUV uiteraard, maar van een merk waarbij '4x4' en 'offroad' zo diepgeworteld zit slik je dat. Anderzijds, de Eclipse Cross is niet zomaar een SUV. Althans, dat wil hij niet zijn. Maar wat vinden wij hier eigenlijk zelf van?

Mitsubishi heeft weleens betere tijden gekend. Op de Nederlandse markt verwacht je dat misschien niet door het succes van de ASX en in het bijzonder de Outlander PHEV, maar mondiaal bezien heeft het wel degelijk enkele moeilijke jaren achter de rug. Er gloort echter hoop aan de horizon, sinds Renault-Nissan het relatief kleine Japanse automerk volledig heeft ingelijfd. Het beoogde doel van de grootste alliantie in autoland? Het nu tamelijk bekrompen modellenprogramma zo snel mogelijk verdubbelen. En daarop vervolgens schaalvergroting toepassen. Bovendien willen ze met Mitsubishi van de drie het meest naar voren laten treden als gedurfd automerk. Dat de Japanners al eventjes op de hoogte waren van deze aanpak blijkt wel wanneer je de Eclipse Cross in ogenschouw neemt.

Is het wel een SUV?

Ja. Daar doet de apart gestileerde achterzijde geen afbreuk aan af. Crossover is niettemin een specifiekere en modernere (marketing)term wanneer een Sport Utility Vehicle is gekruist met een coupé. BMW zou Sports Utility Coupé zeggen, beter bekend als SUC.

“Het was wel zo leuk geweest als dit alles was gewinkeld in een evenzo hippe verpakking als de buitenzijde.”
Mitsubishi laat op de Eclipse Cross een soortgelijke visie los. Traditionele SUV's zijn er immers te over momenteel. Zelf heeft het merk er ook al twee: de ASX en Outlander. Lang is dat prima geweest. Echter nu de vraag naar de SUV nog altijd geen enkele dip vertoont en er werd geconstateerd dat tussen haar twee bestaande SUV's nog een derde paste, voelde Mitsubishi dat deze net even anders moest worden.

Er moest een nadrukkelijke wigvorm komen, veel chroom, een stel sterk geaccentueerde heupen en in het dak twee subtiele 'bulten', genaamd Twin Bubble. Maar het meest opvallen doet toch wel de voor een SUV behoorlijk vlakliggende achterruit in twee delen. Bij de Honda Civic zagen we al eens een dergelijk design, maar nog nooit bij een SUV. En nu vraag je ongetwijfeld af hoe het met het zicht naar achteren is gesteld? Wel, geen enkele keer hebben we iets over het hoofd gezien bij het kijken via de binnenspiegel. Het zijn eerder de forse, hoekige C-stijlen waarachter een compacte hatchback zich zomaar zou kunnen verstoppen. Schuin naar achteren is het zicht dus minder ideaal, al is daar reeds een oplossing voor dat dodehoekwaarschuwing heet.

Meer been- of bagageruimte?

Zoals al eventjes aangehaald nestelt de Eclipse Cross zich qua formaat tussen de ASX en Outlander in. Op de foto's neigt de auto allicht het meest naar die eerste, in de praktijk herkennen we vooral veel eigenschappen van de grote Outlander.
Neem de leefruimte; die is namelijk riant. Geenzins heeft het gedurfde design invloed op de hoofdruimte. Zelfs lange personen kunnen fatsoenlijk rechtop zitten, mede dankzij een verstelbare rugleuning. Over de standaard beenruimte zijn we al net zo positief en anders valt altijd nog de achterbank te verschuiven. Over wel 20 centimeter. Aan laadvolume houd je dan nog 341 liter over. Met de achterbank in de voorste stand is er 448 liter voorhanden. Niet overdreven groot maar voldoende voor de belangrijkste boodschappen of een lang weekend erop uit.

“De geblazen viercilinder kan maximaal 163 pk en 250 Nm opwekken, het voelen er meer.”

Hoe zit het met de luxe?

Dat hangt natuurlijk af van welk uitrustingniveau je kiest. Wil je per se de allermodernste snufjes, dan ben je elders beter af. Maar de Eclipse Cross vindt aardig aansluiting. Vele fysieke knoppen verraden meteen dat ons testmodel een van de luxere uitvoering moet zijn. We hadden zelfs de sleutels van de Instyle, de topuitvoering. En daar zit alles op en aan wat een veeleiser zich kan wensen.
We noemen zoal LED-koplampen, adaptieve cruise control, grootlichtassistentie, een panoramadak, dodehoekwaarschuwing, sleutel-loze toegang, een verwarmbare voorruit (geen krabben meer, heerlijk) en nog meer zaken die de Eclipse extreem winterproof maken, zoals stoelverwarming vóór én achter plus een te verwarmen stuurwiel. Een head-up display tref je ook nog niet zo vaak aan in de betaalbare autoklasses. Het was echter wel zo leuk geweest als dit alles was gewinkeld in een evenzo hippe verpakking als de buitenzijde. Waarom zo ineens zo serieus, Mitsubishi? Met enkel een likje chroomlook en pionalak hier en daar red je dat tegenwoordig niet meer.

Fijnste CVT ooit

O nee, een CVT?! Dat dachten wij aanvankelijk ook. Zelden tot nooit bevordert deze het rijgedrag. Dat doet het bij de Eclipse Cross ook niet, maar het is wel de fijnste CVT die we ook hebben gereden. Het beruchte gegier van de motor als er geaccelereerd wordt blijft lang uit en de voorgeprogrammeerde schakelgangen zijn prettig gekozen. Alsof je met een conventionele automaat (met koppelomvormer) rijdt. Tenminste, zolang je van de manuale modus afblijft. In die stand, waarbij je handmatig kunt schakelen via nogal pretentieuze flippers achter het stuurwiel, houdt de versnellingsbak er heel andere ratio's op na en ze de motor het alsnog op een langdurig loeien. Negeren dus die manuele automaatmodus, luidt het devies.

Klinkt als een plezierige reisauto?

Dat valt gerust te concluderen, inderdaad. Uitnodigen tot sportief rijden doet de Eclipse Cross weliswaar niet. De ophanging is daar te vriendelijk voor, al kan het onderstel – vooral achter – soms best stevig overkomen en is de besturing behoorlijk direct. Voor het aanhouden van een wat hoger tempo op een bergweggetje deinst de Eclipse dan ook niet terug. Bovendien wordt hij hierin gesteund door een verrassend lichtvoetig weggedrag en een zeer levendige 1.5 liter turbomotor. De geblazen viercilinder kan maximaal 163 pk en 250 Nm opwekken, het voelen er meer. Combineer dit met het Mitsubishi's ruimschoots bewezen Super All Wheel Control-vierwielaandrijving voorzien van de drie modi Auto, Gravel en Snow, en je weet dat dit een auto is die breed en ver buiten Nederland inzetbaar is. Zoals wij deden, maar zonder caravan of aanhanger van maximaal 1.600 kilogram.

Wat kost 'ie eigenlijk?

De nieuwe Eclipse Cross is er vanaf € 29.490,-. Met dezelfde motor en vierwielaandrijving als hierboven beschreven, want een andere aandrijflijn levert Mitsubishi niet in ons land. Wel zou de CVT verruild kunnen worden voor een handbak. Dit kan zomaar een nog fijner rijgedrag opleveren, maar nu al kunnen we je vertellen dat de middentunnel er niet meer opgeruimd van wordt. Met de manuele transmissie komt namelijk ook een klassieke joekel van een handrem. Hoe dan ook, de Eclipse Cross komt de huidige stand van zaken bij Mitsubishi zeker niet verder verduisteren.
Tip
Geniet van je auto én bespaar geld
Geniet van je auto én bespaar geld

Welke verzekering je ook kiest, met Univé ga je binnen 10 minuten voordelig en goed verzekerd de weg op.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties