Autotest | Mitsubishi Outlander PHEV

De Mitsubishi Outlander PHEV is er nóg aantrekkelijker op geworden. Met de nadruk op 'nóg'. Dat hij al aantrekkelijk was hebben de vele duizenden kopers van de plug-in hybride SUV immers al wel bewezen. Voor wie nog niet is voorzien, of misschien niet overtuigd was, zou Mitsubishi weleens het noodzakelijke duwtje in de rug kunnen gaan geven dankzij de recente facelift. En wij reden hem voor je.

Je hebt van die auto's waarbij wij ons eigenlijk afvragen of we er wel een test over hoeven te schrijven. De Outlander PHEV maakt onderdeel uit van die categorie. Waarom? Om de doodeenvoudige reden dat de talloze subsidies die Den Haag verstrekt de auto financieel zo aantrekkelijk maken dat zijn rij-eigenschappen, afwerking en/of looks niet meer zo heel veel ter zake doen.

Wat doet dan wel ter zake?

Nou wat denk je van de bijtelling. Die is voor de snelle beslissers namelijk de komende vijf jaar vastgesteld op 7%, wat bruto zal neerkomen op € 244,- per maand, zo'n 120 euro netto. Tsja, en dan kijk je wat minder kritisch.

En wat als ik wel kritisch kijk?

Laten we dat dan maar eens doen. Dat is immers ons vak. Maar beloof ons dat wanneer je een Outlander PHEV bestelt, of er wellicht al eentje rijdt, je niet meteen beledigd bent. Want hoe je het ook wendt of keert, de Japanse SUV is geen uitblinker. Zeker niet als je kijkt dat zijn prijskaartje begint bij 42 mille. Dan mag je qua afwerking en materiaalkeuze toch echt wel wat verwachten. De Outlander stelt daarin teleur. Of het nu gaat om het plastic op het stuur dat op leer moet lijken, de vele harde materialen of zaken als de hendels van de richtingaanwijzer of knoppen in de portieren; het is gewoon niet de standaard die we in Europa gewend zijn. Over verschil in continenten gesproken, de stoelen zijn gemaakt op de Aziatische mens. Ze zijn vlak, relatief hard en de zittingen zijn veel te kort voor ons Europeanen. Ach, als we dan toch aan het criticasten zijn: de achterklep opent en sluit (elektrisch) wel heel erg traag, er klinken hinderlijke rammeltjes en kraakjes tijdens het rijden en ook het algehele kwaliteitsgevoel is nu niet 'je van het'.
“Het is gewoon niet de standaard die we in Europa gewend zijn”
over de Mitsubishi Outlander PHEV

Duidelijk, maar wat biedt hij dan wel?

Eén van zijn voornaamste sterke punten is de binnenruimte. Hij meet 4,70 meter in de lengte en is 1,80 meter breed. Een forse auto. En daar profiteer je als inzittenden van. Of je nu voor- of achterin plaatsneemt, de ruimte is gewoon prima. En ook de bagageruimte laat met ruim 500 liter weinig te wensen over. Als je bedenkt dat er ook nog eens 1.500 kg aan de trekhaak mag worden gehangen maakt het de Outlander natuurlijk bij uitstek geschikt voor de vakantie.

Zo gek is het dus allemaal nog niet…

We beweren ook niet dat het een slechte auto is, maar de lat ligt inmiddels toch echt wel een stukje hoger. En dat merk je met name ook tijdens het rijden. De besturing is indirect en ongevoelig, het stuur nauwelijks in diepte te verstellen en uiteraard heeft het gewicht van 1.820 kg ook niet de positieve invloed die wenselijk is voor het totaalplaatje. Het is niet zo dat de Outlander PHEV teveel helt in alle bochten of enorm duikt tijdens het remmen, maar echt vlak blijft de koets ook weer niet. Ga namelijk maar eens wat harder een bocht in en je schrikt van de onnauwkeurigheid in het stuurwiel en het overhellen van de carrosserie. Dat geeft gewoonweg weinig vertrouwen. Je merkt dat je hier niet met een vedergewicht te maken hebt.

Zijn die motoren zo zwaar dan?

Hybride-techniek, met name plug-in, is inderdaad relatief zwaar. Zeker als je je bedenkt dat de Outlander over drie motoren beschikt. Onder de motorkap ligt in eerste instantie een 2.0 liter viercilinder benzinemotor met een vermogen van 121 pk en koppel van 190 Nm. Die wordt geassisteerd door een tweetal elektromotoren; één voor de voorwielen en één voor de achterwielen. Beiden zijn ze 82 pk sterk, maar de achterste elektromotor heeft met 195 Nm fors meer koppel dan de voorste (137 Nm).

En hoe werken die motoren met elkaar?

Wanneer de 12 kWh Lithium ion accu is volgeladen (+/- 5 uur laadtijd aan het gewone stopcontact) vertrek je in principe altijd op de achterste elektromotor. En die weet zich tot een snelheid van 125 km/h eigenlijk ook wel prima te redden. De acceleratie verloopt mooi lineair en dankzij de directe afgifte van het koppel voelt het nog redelijk vlot aan ook. Eveneens een groot voordeel: het is lekker stil rijden.
“Zijn de accu's leeg? Geen nood, want dan springt de benzinemotor gewoon bij.”
over de Mitsubishi Outlander PHEV

En daarna gaat hij benzine verbruiken?

Dat klopt. Maar de hoeveelheid daarvan is nogal aan discussie onderhevig. Volgens de Europese meetcyclus moet je 1,8 l/100 km kunnen behalen. Maar we weten allemaal dat dat volstrekte onzin is. Ook de theoretische actieradius van het accupakket (52 km) is ergens in een laboratorium tot stand gekomen. Wat wij in de praktijk hebben gemeten was gemiddeld zo'n 25 km op de elektromotor. Zijn de accu's leeg? Geen nood, want dan springt de benzinemotor gewoon bij. De actieradius zal daarbij in zijn totaliteit zo'n 650 km bedragen en het gemiddelde verbruik, zeker op lange afstanden, zo'n 7 l/100 km. En dat is eigenlijk wel heel erg netjes voor een grote auto als deze. Rij je heel veel korte afstanden en ben je heel stipt met laden, ja dan kun je natuurlijk (nog) veel gunstiger waarden behalen.

Oké, maar wat geeft nu dat laatste zetje waar je het over had?

Sorry, we dwaalden eigenlijk helemaal af. Want het meeste van dit wist je natuurlijk al wel. Het belangrijkste zetje dat Mitsubishi je nu geeft is de facelift. Het is allemaal net even wat verbeterd ten opzichte van zijn voorganger en daardoor konden we wat milder zijn in ons oordeel dan voorheen. Maar het voornaamste is zijn design. Dat ligt simpelweg eenvoudiger op het netvlies. Of eigenlijk moeten we bekennen dat het 'Dynamic Shield' best goed smoelt.

En dan nu de hamvraag; wat kost dat?

Een stevige duit, maar eerlijk is eerlijk, daar staat ook wel een heel fraaie uitrusting tegenover. De Outlander PHEV begint bij € 41.990,- voor de Business Edition. Op zich is die al heel netjes aangekleed. Wij adviseren je echter voor de 3.000 euro duurdere Executive Edition te gaan. Je moet er immers wel 5 jaar in rijden en dan zijn zaken als 18 inch lichtmetaal, een lekker klinkend Rockford Fosgate audiosysteem, dual zone climate control, parkeersensoren en stoelverwarming toch wel erg prettige extra's. De door ons gereden Instyle+ is de topversie en kost 53 mille. Maar dan heb je ook echt wel een alles-erop-en-eraan uitvoering. Of dat allemaal opweegt tegen de genoemde minpunten? Dat laten we aan jou over, want aangezien duizenden al de keuze hebben gemaakt vragen we ons af of ons oordeel sterker is dan de financiële voordelen.
Tip
Verdien tot 10% korting met veilig rijgedrag
Verdien tot 10% korting met veilig rijgedrag

De zekerheid van Univé: uitstekende service en altijd een gunstige premie.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties