Autotest | Volkswagen Polo BlueMotion
Bij bosjes staan oude Polo’s BlueMotion te koop. Ingeruild, en nu aan de straatstenen niet kwijt te raken omdat het model zakelijk niet voldoende interessant meer is en er – door particuliere eigenaren – voortaan een behoorlijke hoeveelheid motorrijtuigenbelasting (MRB) betaald moeten worden. Maar nu is er een verbeterde variant. De MRB-vrijstelling komt er niet mee terug, maar wel die begeerlijke 14% bijtelling. Moeten leaserijders nu een vreugdedansje maken?
Waarmee hebben we van doen?
De best verkochte auto van Nederland in 2010 en 2011 en de nummer twee van 2012. Tienduizenden zijn er van de Polo BlueMotion verkocht. De voornaamste reden: het onverwoestbare imago van Volkswagen in combinatie met de vriendelijke groeten van de fiscus. Zowel naar de leaserijder als de particulier. Zeg daar maar eens nee tegen! Dat de Duitse spaardiesel een nogal rauwe en twijfelachtige loop kende, veel minder zuinig was dan beloofd en niet vooruit te branden bleek, stoorde enkel eventjes halverwege iedere maand. De periode die wij het vergankelijkheidsstadium noemen. Anders gezegd: het moment waarop bezinning het wint van geld als drijfveer, tot het punt waarop de bank kwam herinneren dat die precaire karaktertrekjes allemaal best meevielen.Tot 2016 weer met 14% bijtelling
De Polo doet het nog altijd heel aardig in Nederland, maar het ‘wegvallen’ van de BlueMotion-uitvoering is zeker voelbaar, geeft Volkswagen ruiterlijk toe. De importeur is zodoende maar wat blij dat er een vernieuwde Polo BlueMotion op de dealerstoep staat die weer in aanmerking komt voor de lage bijtelling van 14%. Dit jaar en gans 2015 ook nog, want de CO2-uitstoot is op 82 g/km komen te liggen. Daarna is het nog koffiedik kijken wat Den Haag met het fiscale fenomeen rond de automobiel gaat doen. Als het aan Volkswagen ligt blijft de CO2-grens voor diesels op 83 g/km steken.“De grootste winst van de nieuwe 1.4 TDI zit ‘m vooral in een ontspannener rijgedrag.”
Lekkerder opschieten
Maar moet de leaserijder nu ook een vreugdedansje maken? Nou, als je dat graag wilt, waarom niet. De vernieuwde Polo BlueMotion geeft er zeker reden toe. De zwaar bekritiseerde 1.2 TDI werd gedumpt en een nagelnieuwe driecilinder-diesel is ervoor in de plaats gekomen. 1.4 liter groot is dat blok. Een meesterzet, want dankzij de 200 cc grotere motorinhoud is er nu 30 Nm meer koppel voor handen bij een lager toerental. Al bij 1.500 tpm is de volle 210 Nm van kracht en daar komt bij dat deze maximale trekkracht langer vastgehouden wordt. Anders dan bij de oude één-punt-twee, die enkel kon pieken, is op een drafje rijden nu plezierig. Het geforceerde rijgedrag die de stokkende 1.2 TDI oplegde is voorbij, al moet je niet nu ineens wonderen van de nieuwe driecilinder verwachten. Ook de 1.4 TDI heeft geen bijzonder lange adem, dus heel ver doortrekken in toeren haalt weinig uit. De grootste winst van de nieuwe 1.4 TDI zit ‘m vooral in een ontspannender rijgedrag. H et onderstel en de ophanging zijn tevens bijgesteld, maar de Polo reed al degelijk, dus daarover geen klagen.En stiller?
Ja, ook dat is een verdienste van de nieuwe driepitter (plus een stel balansassen en betere isolatie), al was dat ook niet zo moeilijk te realiseren; de 1.2 TDI klonk als een tractor. Stationair had de 1.4 TDI – voor een moderne motor – gerust nog ietsje geluidsarmer mogen zijn, maar eenmaal onderweg en op bedrijfstempratuur valt er prima met de dieselbrom te leven. Andere gebruikelijke rijgeluiden hebben dan de overhand genomen. Oké, dat is positief nieuws, maar waarom heeft Volkswagen überhaupt niet de als zeer fijn en stil te boek staande 1.6 TDI opgeroepen om dienst te doen in de vernieuwde Polo BlueMotion? Een scherpe vraag die wij onszelf ook hebben gesteld. Het antwoord moeten we je helaas schuldig blijven, maar allicht is 85 g/km (in de weliswaar veel grotere Skoda Octavia Combi) gewoonweg de maximaal haalbare emissiewaarde van dat viercilinderblok.“Dat was ook niet zo moeilijk te realiseren; de 1.2 TDI klonk als een tractor.”
Verder nog noemenswaardigheden?
Alleen als je nog niet op de hoogte was van het feit dat Volkswagen van de vernieuwde Polo een nog aantrekkelijker totaalpakket heeft gemaakt. Ook de BlueMotion-uitvoering profiteert van net weer iets mooiere materialen, het sportieve 3-spaaks stuurwiel uit de Golf, een segmentprimeur in de vorm van full LED-koplampen en snellere elektronica. Dat laatste uit zich het meest in drie multimediasystemen die de nieuwe standaard neerzetten mede dankzij MirrorLink, een systeem dat het scherm van je smartphone weergeeft op het infotainmentscherm met de beschikking tot diens handige functies tot gevolg. Vooralsnog werkt het enkel met Android-gestuurde telefoons en niet met Apple’s iOS, maar Volkswagen laat weten dat MirrorLink nog veel potentieel kent.Wat kost dat?
Dat het interieur uit veel harde kunststoffen bestaat is ietwat schrijnend als je de vanafprijs van de Polo BlueMotion in ogenschouw neemt. Minimaal € 18.290,- vraagt de dealer en hoewel dat duizend euro minder is dan voorheen, had Volkswagen voor dit geld best het zachtere dashboard van de Highline-uitvoering als standaard mogen leveren. Een Polo BlueMotion zoals je ‘m eigenlijk wilt hebben zonder hebberig te zijn overschrijdt al gauw de 20 mille. En dat is en blijft pittig voor een B-segmenter met prestaties waarvan je niet steil achterover valt. Maar ja, die bijtelling hè. We weten het. We begrijpen het ook. Zelfs wij kunnen zoveel auto moeilijk negeren nu de Polo BlueMotion van zijn voornaamste handicap, een matig rijgedrag, is genezen. Doe er je voordeel mee nu het nog kan.
Tip
Verdien tot 10% korting met veilig rijgedrag
De zekerheid van Univé: uitstekende service en altijd een gunstige premie.