Opel Meriva

Het ging allemaal zo lekker, totdat Ford de B-max lanceerde. En Renault de Captur, terwijl Hyundai en Kia hun vele jaren durende garantiepakket nog maar eens publiekelijk tegen het licht hielden. Opel zag met zienderogen aan hoe het marktaandeel van de Meriva beetje bij beetje slonk. Maar het Duitse merk meent klaar te zijn voor een glorieuze comeback door de kreukels in de Meriva glad te hebben gestreken. Te beginnen met het hanteren van lagere prijzen.

Duizend euro. In 2010 meende Opel dat dit een te rechtvaardigen meerprijs was voor de bovengemiddeld grote Meriva. Kleiner van formaat of niet, toen er op dit vlak kapers op de kust verschenen ervaarde Opel dat deze meerprijs wel eens de achilleshiel van de Meriva kon zijn. En zodoende liggen de vanafprijzen voortaan op hetzelfde niveau als de concurrentie. De binnenruimte van Opel’s uit de kluiten gewassen midi-MPV is er daarentegen niet op achteruit gegaan. Dat is nog altijd prettig ruim, hoewel in vergelijk met de allernieuwste MPV’s niet langer overdreven riant.
Waar de Meriva nog altijd zeer hoog op scoort is zijn veelzijdigheid. Het toverwoord daarvoor is vanouds ‘Opel Flex’. FlexSpace om de achterbank te verschuiven zodat de gebruiker kan kiezen voor meer been- of juist maximale bagageruimte, FlexFix voor het – uit de achterbumper – tevoorschijn toveren van een fietsendrager en FlexRail om te variëren in opbergruimte tussen de voorstoelen. Een verbetering bij die handige middenconsole is dat deze voortaan niet langer helemaal doorloopt tot aan de tweede zitrij, zodat de middelste achterpassagier daarvan niet langer hinder ondervindt. Bij het neerklappen van de achterbankleuningen – om maximale laadruimte te creëren – hadden we ook graag een soortgelijke verbetering gezien, maar de forse wangen op beide hoeken zitten nog altijd in de weg om tot een geheel vlakke laadvloer te komen. Jammer dat Opel deze ogenschijnlijk kleine ingreep over het hoofd heeft gezien.

“Niet alle snufjes zijn een acute verademing, Opel weet er evengoed z’n visitekaartje mee af te geven”

Beetje minder MPV

Een optie die wijzelf hoog op het verlanglijstje zouden hebben staan zijn de AGR-gecertifieerde comfortstoelen (onderdeel van Design+ pakket à € 695,-). Werkelijk fantastisch zitten deze, met een perfecte steun in de rug en andere snel vermoeide ledematen. Ook voor mensen met langere benen zijn de speciaal ontwikkelde voorstoelen ideaal, omdat de zittingen in lengterichting vergaand uitschuifbaar zijn. Bovendien hebben we de indruk dat je in de Meriva enkele centimeters hoger zit dan in andere MPV’s in de compacte B-klasse. Hierdoor is er beter zicht óp het overige verkeer, wat een prettiger blikveld veroorzaakt. Een nadeel hiervan kan zijn dat je nadrukkelijker het gevoel hebt met een hoge MPV onderweg te zijn. En dat terwijl de auto-industrie kortgeleden juist heeft ingezet om moderne MPV’s wat betreft rijbeleving te laten lijken op normale personenauto’s.
Opel zet daar weliswaar ook op in, maar hoofdzakelijk door IntelliLink beschikbaar te maken op de Meriva. De zakelijk ingestelde Insignia was de eerste Opel met dit multimediasysteem dat, zoals dat steeds meer gemeengoed begint te worden, innig kan samenwerken met de uiteenlopende functies van de smartphone.
De grafische kwaliteiten van het bijbehorende 7 inch display zijn weliswaar stil blijven staan, dat kan niet gezegd worden van de mogelijkheden. IntelliLink kan – na het aankoppelen van een iPhone – bijvoorbeeld handig gebruikmaken van Apple’s spraakbesturing Siri om antwoord te krijgen op allerhande vragen over de auto. Ook de opdracht om SMS- en nieuwsberichten hardop voor te laten lezen kan gegeven worden. Leuk om een paar keer te proberen, maar veelal geen functies die je langdurig zoet houden. Het storingsvrij luisteren naar het momenteel nog vrij unieke DAB+, digitale radio, is dat zeker wel. De klank ervan is ook mooier. Kortom, niet alle voortaan te bestellen snufjes zijn een acute verademing, Opel weet er evengoed z’n visitekaartje mee af te geven. Eentje waarop onderaan denkbeeldig zal staan: ‘Opel maakt Duits rijden betaalbaar’.

“Nooit gedraagt de nieuwe dieselmotor zich nukkig, terwijl dit bij de oude wel anders was”

Zonder zuchten zoeven

Grootste nieuws van de licht gefacelifte Meriva is toch wel onder de kap te vinden: nieuwe motoren en transmissies. En die waren nodig ook. Al enige tijd gaan de al langer beschikbare aandrijflijnen gebukt onder felle kritiek van pers en publiek. Lawaaiig, onbehouwen en niet bijster zuinig zijn de negatieve geluiden die je zoal hoort.
Door stevig aan de weg te timmeren wil Opel zich op deze pijnpunten herpakken. Gloednieuwe aandrijflijnen in de breedste zin van het woord liggen er klaar om hun weg naar het gehele modellenprogramma te vinden. En de Meriva is de eerstvolgende die hiervan profiteert, met verfijnde benzinekrachtbronnen en twee nieuwe CDTI-diesels die de oude 1.3 en 1.7 aflossen.
Eén daarvan, de meest efficiënte met 3,8 l/100 km en 99 g/km en daarmee goed voor 20% bijtelling, is ten tijde van de introductie dan weer niet beschikbaar helaas. Die EcoFlex-diesel komt later. Ook al komt die niet naar Nederland, wij gidsten zodoende maar de sleutels van de krachtigere 1.6 CDTI weg. Evenwel heeft deze variant immers dezelfde basis als de ‘Hollandse’ 1.6 CDTI EcoFlex.
Het blok ontwikkelt echter niet honderd, maar maximaal 136 pk. Ook het koppel ligt hoog met 320 Nm, waarbij het meteen een opsteker is dat die trekkracht over een breed toerenbereik wordt uitgesmeerd. Dat merk je meteen in de praktijk. Nooit gedraagt de Meriva zich met deze dieselmotor nukkig. Ook niet bij toerentallen rond het zeer lage 1.200 tpm, terwijl dit bij het pre-faceliftmodel wel eens anders was. Idem dito tijdens het schakelen. De bediening verloopt merkbaar soepeler, al doet het schakelwerk nog altijd een tikkeltje afstandelijk aan. Echter je kunt afvragen in hoeverre een sterke betrokkenheid bij het rijden belangrijk is bij een MPV. Dat de besturing evenzo is afgesteld vergeven we de Meriva dan ook meteen. Een uitgebalanceerd onderstel willen we merken, en laat Opel daaraan nu weinig veranderd hebben. De ingenieurs in Rüsselsheim zijn er heilig van overtuigd dat de Opel Meriva nog altijd een van de best rijdende MPV’s is door een ideale mix te beiden van comfort en vertrouwen. Zelden geven we Duitsers zo gelijk, wat voortaan des te meer een verdienste is van een veel stillere motor.

Balletje
Van een facelift is amper sprake. Noem het gerust een technische update. Maar evenwel een opfriskuur die zoden aan de dijk zet. Nu vonden we de Opel Meriva al een van de compleetste midi-MPV’s. Nu er merkbaar fijnere motoren en transmissies (de 1.6 CDTI althans) in het voorste gedeelte liggen en de uitrusting plús de prijzen naar het momenteel maximaal haalbare zijn getrokken, ligt het balletje ineens bij de concurrentie.
Tip
Geniet van je auto én bespaar geld
Geniet van je auto én bespaar geld

Welke verzekering je ook kiest, met Univé ga je binnen 10 minuten voordelig en goed verzekerd de weg op.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties