Ford Kuga
Met 300.000 verkochte exemplaren in Europa was de eerste generatie Kuga voor Ford zonder meer succesvol. Dat was echter niet het geval in ons land; de consument in Nederland liet het met slechts 1.400 registraties fors afweten. Dat moet met de komst van de tweede generatie Kuga verleden tijd zijn. En waar kunnen we dat beter onderzoeken dan op zijn geboortegrond nabij de fabriek in Valencia.
Geslaagde missie?
En, is dat gelukt? Helaas kunnen hier geen volmondig ja op antwoorden. Hoewel de Kuga vanaf heden te verkrijgen is met een moderne 150 pk sterke 1.6 liter EcoBoost met puur voorwielaandrijving behoudt het model een relatief hoge vanafprijs (€ 32.465,-). De concurrentie, gevormd door onder meer de Kia Sportage, Hyundai ix35 en de Mazda CX-5, starten ruim onder de dertig mille en zijn door atmosferische krachtbronnen veel beter bereikbaar voor Jan Modaal. Had Ford de 125 pk sterke 1.0 Ecoboost niet eveneens in de Kuga kunnen leveren? Met deze driecilinder - die op termijn tevens dienst zal doen in de nieuwe Mondeo - zou het model vermoedelijk voor ons land een stuk beter in het budget vallen. Voorlopig zullen we het echter moeten doen met een tweetal motoren die beide in twee uitvoeringen leverbaar zijn. Zoals gezegd wordt de basis gevormd door de 150 pk sterke 1.6 EcoBoost, maar deze viercilinder is er eveneens met 182 pk. Naast de twee benzinevarianten levert Ford de 2.0 TDCi met 140 en 163 pk. Voor beide typen brandstof geldt dat de meest krachtige exemplaren uitgerust zijn met vierwielaandrijving en leverbaar met een automaat. In het geval van de benzineversie is dit overigens standaard.
Kwieke diesel
Spijtig genoeg stonden er in Valencia geen benzinevarianten voor ons klaar. Waarom? Heel simpel, omdat in Europa naar verwachting 75% van de Kuga’s met dieselmotor geleverd zal worden. Ford zette die dan ook neer, maar helaas ook nog eens in de sterkste variant. Geen straf, blijkt als we kennismaken met de 163 pk sterke 2.0 TDCi, maar voor ons land zal dit geen hardloper zijn. Figuurlijk gesproken, want letterlijk weet de 340 Nm krachtige viercilinder te imponeren dankzij het immer aanwezige koppel en zijn gewillige karakter. Dat hij onder hevige belasting af en toe een tikkeltje ongecultiveerd klinkt zien we dan ook maar door de vingers. Het is overigens één van de weinige geluiden dat doordringt tot het interieur, de overige aandrijf- en windgeluiden worden zorgvuldig buiten gehouden. Zelfs op het speciale off-road traject dat Ford voor ons had uitgestippeld viel dit in positieve zin op. Echt wijzer werden we van dit onverharde parcours, dat ons over een smal bergweggetje leidde, echter niet. Ongetwijfeld had zelfs de tweewielaangedreven Kuga hier moeiteloos de top bereikt. Zie het splinternieuwe 4WD-systeem dan ook maar vooral als een stukje actieve veiligheid tijdens slechte weersomstandigheden.
Slimme achterklep
Ford pocht ermee dat de nieuwe Kuga uitgerust kan worden met alle technologische snufjes die het concern rijk is. Hierbij doelen we niet alleen op de bewezen voorruitverwarming, adaptieve cruise control, Active City Stop en dodehoekdetentie, maar eveneens op tal van geavanceerde veiligheidssystemen en noviteiten. Een prima voorbeeld hiervan is de handsfree achterklep. Zwaai met je been onder de achterbumper en de auto maakt automatisch de bagageruimte bereikbaar. Afgezien van het feit dat dit systeem feilloos werkt is het natuurlijk niet nieuw, maar de functie om de klep op dezelfde manier te sluiten is dat wel. Het boodschappenkrat moet er thuis natuurlijk ook gewoon weer uit. Dat ze dat niet eerder bedacht hebben!
Rallystage
Meer noviteiten vinden we op het rijdynamische vlak. Ford heeft alles in het werk gesteld om de prettige rij-eigenschappen van zijn voorganger te prolongeren. Dat de Focus hierbij als basis diende kan enkel als een prima voorbode worden gezien. Wanneer we even later diverse bochtige en tevens uitdagende wegen langs de heuvelachtige kustlijn van Spanje betreden lijkt onze intuïtie juist. Ford’s SUV verslindt de potentiële rallystage als een ‘lage’ hatchback en geeft voor een auto van dit postuur ongekend veel vertrouwen. De precisie en grip van de ietwat licht sturende Kuga geeft op het strakke asfalt een waardige invulling aan de term Sport Utility Vehicle. Onmerkbaar hierbij zijn de talloze systemen die de Kuga binnen de lijnen houden, zoals het nieuwe Curve Control en bestaande technieken als Torque Vectoring Control en ESC met Roll Stability Control. Keerzijde van de duidelijk sportieve insteek is dat het model op minder gepolijst asfalt mede door de montage van optioneel 18 inch lichtmetaal minder vergevingsgezind is en wat op comfort inlevert. Echt oncomfortabel wordt het overigens nooit, maar stel je comfort boven looks dan adviseren wij de fraaie wielen, van overigens slechts 300 euro, achterwege te laten.
Crossover
Je gaat voor de looks? Groot gelijk, want het dynamische ontwerp van de Kuga verdient de forse lichtmetalen wielen. Opvallend genoeg is het design een duidelijke evolutie van de eerste Kuga. Hoezo opmerkelijk, horen we je denken. Nou, omdat de Kuga samen met de opvolger van de Ford Espace ontwikkeld is. En was een op-en-top Amerikaanse SUV. Aangezien Ford in de VS op jaarbasis net zoveel Escape’s verkoopt als wij in Europa Kuga’s tijdens de gehele levenscyclus hadden wij simpelweg meer Amerikaanse invloeden verwacht. Maar wat blijkt; de nieuwe Kuga is ontworpen in Duitsland. En daarmee zijn de sportieve lijnen van de vorige generatie behouden gebleven en zelfs door een lichte toename in lengte en een afname qua hoogte aangescherpt. Het resultaat is een moderne SUV die steeds meer naar een crossover neigt; een soort Focus XL. Duidelijk herkenbaar als diens broer en opvolger van de eerste Kuga, maar flink stoerder en krachtiger.
Gewennig
Ook binnenin is de vernieuwing onmiskenbaar. Hier heeft het zakelijke, hoekige ontwerp plaats gemaakt voor een meer uitgesproken design dat aanzienlijk wat overeenkomsten vertoont met het dashboard uit de Focus. Voor ons oogt het zodoende vertrouwd, maar wie vers instapt zal het in eerste instantie vooral druk en chaotisch aandoen. Na enig gebruik blijkt de ergonomie, afgezien van de gewenning die het navigatiesysteem eist, prima in orde. Laten we onze blik verder door het interieur dwalen dan valt ons op dat de leefruimte, ondanks de gelijk gebleven wielbasis, fors is gegroeid. Een volwassene van 1,85 meter kan gemakkelijk achter zichzelf plaatsnemen en ook de bagageruimte is, zij het licht, toegenomen. Door de toepassing van een verschuifbare en verstelbare achterbank kan de SUV zijn bagageruimte bovendien eenvoudig vergroten van 438 naar 481 liter. Tevens kan de maximale laadruimte van 1.653 liter gemakkelijker gecreëerd worden in slechts één simpele handeling.
Honderd stuks
In zijn tweede jeugd lijkt de Ford Kuga zichzelf nadrukkelijker in de kijker te spelen. Het is Ford gelukt om de positieve eigenschappen van de eerste generatie, zoals de prettige rijeigenschappen en aansprekende looks, te behouden en daarnaast de ‘minpunten’ te doen verdwijnen. De komst van de nieuwe benzinemotor is voor Nederland bijzonder goed nieuws, maar ook de additionele (veiligheid)systemen, functionaliteiten in het interieur en het hoogwaardigere dashboard doen de Kuga’s aantrekkelijkheid verhogen. De hoop van Ford Nederland om van dit model elke maand honderd stuks te verkopen in plaats van honderd per jaar lijkt dan ook haalbaarder dan ooit.
Tip
Geniet van je auto én bespaar geld
Welke verzekering je ook kiest, met Univé ga je binnen 10 minuten voordelig en goed verzekerd de weg op.