Moderne en bijzondere Citroën C4

Citroën toont weer lef! De opvolger van de Xsara, genaamd C4, is weer een Citroën met een bijzonder uiterlijk. De C4 is voorzien van moderne technologie maar laat een steekje liggen op de ruimte.

Al met de komst van de nieuwe C5 werd duidelijk dat Citroën weer meer lef gaat tonen. De ver doorgetrokken koplampen en in oog springende ‘double chevron’ in de grille laten weer zien waar het merk voor staat: bijzondere styling. Dit geldt ook voor de C4 die hetzelfde familiegezicht draagt als de C5. Aan de achterkant van de Berline (5-deurs) zien we een minder opvallend design maar de Coupé (3-deurs) vraagt toch zeker enige gewenning. Hij ziet er zelfs wat futuristisch uit. Ergens is de C4 ook wat futuristisch, wat met name terug te zien is wanneer we instappen.
 
Goed afleebaar
Het dashboard heeft een alles behalve standaard vormgeving. Digitale instrumenten hebben de overhand, zelfs in de standaarduitvoering. De klokkenwinkel is geheel verdwenen en in de plaats daarvan is er centraal op het dashboard een display geplaatst. Dat display geeft onder andere de snelheid, brandstofvoorraad, koelwatertemperatuur en de functies van de boordcomputer weer. Om een einde te maken aan de slechte afleesbaarheid van digitale instrumenten heeft Citroen dit display doorschijnend gemaakt waardoor er licht doorheen kan schijnen en het altijd goed afleesbaar is. Op het stuur, dat in hoogte en diepte verstelbaar is, heeft Citroën plaats gemaakt voor de toerenteller en controlelampjes van de verlichting, richtaanwijzers etc. Een rood gebied mist op de toerenteller, maar na de motor flink op toeren te hebben gejaagd bleek dat het gehele display rood begint op te lichten zodra je in het rode gebied komt. Nu we toch in de buurt van het stuur zitten komen we meteen aan bij één van de meest opmerkelijke zaken van de C4. Het middelste gedeelte van het stuurwiel met onder andere de airbag en diverse knopjes blijft in z’n middenstand staan terwijl het stuurwiel daaromheen draait. Je zou denken dat dat enige gewenning vraagt maar dat valt reuze mee. Na de derde bocht weet je al niet beter. Een derde LCD-display is gemonteerd om de functies van de radio weer te geven en in de versies met climate control wordt ook die informatie daar zichtbaar. Laatste bijzondere aan het interieur is de ingebouwde parfumeur. Geen lelijke AmbiPur meer op je luchtroosters maar een netjes ingebouwd systeem, dat elke keer zorgt voor een aangename geur in je auto.
De vernieuwde Volkswagen T-Cross
De vernieuwde Volkswagen T-Cross

Rij nu de stoere Volkswagen T-Cross. Ideaal voor in de stad met genoeg ruimte voor vakantie.
En dat voor een vriendenprijs!

 
Weinig hoofdruimte achterin
De C4 stapt prima in en de stoelen zien eruit als echte zetels. Ze zitten zacht en comfortabel en bieden een redelijke steun al zul je, je bij stevig bochtenwerk wel even schrap moeten zetten. Voorin zijn diverse opbergvakjes, netjes afgewerkt met een klepje ervoor. De twee bekerhouders tussen de voorstoelen zitten op een onlogische plek en wanneer je er een flesje inzet belemmert dat het schakelen. Achterin ook diverse vakjes waaronder ruime portiervakken. Een grote tegenvaller van de C4 is z’n ruimte achterin. Er is voldoende beenruimte maar ondergetekende kon met 1,80 m achterin niet comfortabel zitten. Je zit met je hoofd tegen het dak en kijkt vervolgens tegen het dak aan in plaats van door het raam naar buiten. Door een beetje onderuit te gaan hangen kun je pas naar buiten kijken en dat is een flinke misser!
 
Neutrale rijeigenschappen
Het onderstel deelt de C4 met de Peugeot 307. Ook vele andere kleine zaken zoals knopjes, richtingaanwijzers en onderhuids nog veel meer zijn afkomstig van de 307. Citroën, dat bekend staat om haar Franse comfort, heeft de C4 meer een sportieve wegligging gegeven dan je van het merk zou verwachten. Er is een goede combinatie weten te vinden tussen sportiviteit en comfort, waardoor je op lange stukken goed zit en op een bochtig traject prima mee kunt komen. Het onderstel is eigenlijk heel neutraal, net als de besturing. De remmen zijn bijterig en schakelen verloopt lekker soepel.
 
Pittige motor
Dankzij de samenwerking tussen Citroen en Peugeot (PSA) is er een uitgebreid gamma aan motoren leverbaar voor de C4. Wij reden met de 1.6 liter 16V met een vermogen van 110 pk en een koppel van 147 Nm. De motor is lekker pittig en de C4 accelereert bij 80 km/h in z’n V nog uitstekend. Ook op de snelweg bij een snelheid van 120 km/h in de vijf wil de C4 wel van z’n plek komen. In 11,9 seconden tikt de snelheidsmeter vanuit stilstand de 100 km/h aan en z’n topsnelheid ligt op 194 km/h. Voor wie meer wil heeft Citroen de 2.0 16V (138 pk) welke in 10,1 seconden naar 100 km/h sprint. Wie genoegen neemt met minder kan kiezen voor de 1.4 16V (90 pk) en moet dan 14,2 seconden geduld hebben om de teller op 100 km/h zien te staan. Dieselen kan met de 1.6 HDi (92 pk en 110 pk) en de 2.0 HDiF (138 pk). Standaard monteert Citroen een handgeschakelde vijfbak, behalve op de 2.0 HDiF waar een zesbak is gemonteerd. Een viertraps automaat is leverbaar op de 1.6 en 2.0 benzine.
 
Conclusie: ´Ga voor het design´
Citroen toont weer lef door een auto als de C4 neer te zetten. Hij is bijzonder vormgegeven en beschikt over moderne technologie. Als opties zijn onder andere Lane Departure Warning, Bluetooth en Bi-Xenon koplampen leverbaar en dat zijn niet bepaald alledaagse systemen in dit segment. Citroën Wie de C4 overweegt in plaats van bijvoorbeeld een Golf, Astra, Focus of 307 zal met name moeten worden aangetrokken door z’n bijzondere vormgeving. Z’n rijgedrag is vrij neutraal en neigt noch echt naar sportiviteit noch echt naar comfort.
Tip
Veilig en zorgeloos de donkere maanden door
Veilig en zorgeloos de donkere maanden door

Bij Univé geniet je van een gunstige premie en uitstekende service bij ongeval of pech.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties